Hírek

Körforgásos gazdaság a helyi termék előállításban: Oktatási anyag gyümölcs- és bortermelők képzéséhez

Immáron több, mint egy éve fut a szlovén-magyar együttműködésben megvalósuló In2Local projekt, melyben cégünk is projekt partner. Így mostanra már több eredményről is be tudunk számolni. Az elmúlt időszakban elkészült oktatási anyag sorozatunk, melyet helyi termelők számára készítettünk, hogy a gazdálkodásuk mindennapjaiba beépíthessék a körforgásos gazdaság elveit. Ezzel nemcsak a környezetterhelésüket csökkenthetik, hanem javíthatnak gazdálkodásuk pénzügyi eredményességén is.

Legutóbbi cikkünkben bemutattuk a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói által írt oktatási anyagot, ami a húskészítményeket előállító élelmiszertermelők és feldolgozók számára készült. Magyar oldalon összesen három oktatási anyag készült (a harmadik a méztermelők számára). Szlovén oldalon is három ágazatot céloztak meg: gyümölcstermesztők, bortermelők, szőlőtermesztők. Ezek közül most a gyümölcs- és bortermelők képzéséhez készített anyagot mutatjuk be, mely szabadon letölthető honlapunkról.

Szlovén partnerünk a muraszombati székhelyű Fenntartható Társadalom Fejlesztéséért Központ (RCMS). Az általuk készített anyag jól illeszkedik a szervezet profiljába, melynek célja a fenntarthatóság valamint a vállalkozás- és térségfejlesztés (Pomurje régió).

A többi oktatási anyaghoz hasonlóan a gyümölcs- és bortermelők számára írt dokumentum is először bemutatja a körforgásos gazdaság jelentőségét és alapelveit. Mivel megújuló természeti erőforrásokat használ a mezőgazdaság, így az eredendően körforgásos megoldásokra épül, azonban az iparosított megoldások elterjedésével ebben a szegmensben is egyre több a fölösleges melléktermék, a hulladék (pl. műanyag csomagolási hulladék), a vegyszerhasználat, és a fosszilis energia használat (pl. földmunkák, termények szállítása).

A praktikus megközelítésű anyag a kihívásokat, mint lehetőségeket közelíti meg, és számos példát mutat be, ahol az erőforrásokat tovább lehet optimalizálni, a hulladékból hasznos nyersanyagokat lehet nyerni, vagy az egészségre káros vegyszereket biológiai alternatívákkal lehet helyettesíteni. A többi anyagban kevésbé hangsúlyos téma, itt azonban külön rész foglalkozik a biogazdálkodásban rejlő körforgásos lehetőségekkel. Érdekesség továbbá, hogy megismerkedhetünk Pomurje régió adottságaival és az ottani kihívásokra adott válaszokkal, így itt a határ magyar oldalán is sok hasznos tapasztalatot szerezhetünk szomszédjainktól.

Végezetül, a dokumentum megállapítja, hogy a bemutatott jó gyakorlatok, mint például a növényi maradványok komposzttá, bioüzemanyaggá vagy élelmiszeripari termékekké történő alakítása hatékonyan segíti elő az erőforrás-hatékonyság növelését, miközben javítja a gazdálkodók versenyképességét is.

 

Közösség