Hírek

Mit tehetünk az élelmiszer-pazarlás ellen?

Az élelmiszer-pazarlás globális probléma, amely jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Az élelmiszerekhez való hozzáállásunk megváltoztatásával és az élelmiszerrendszer átalakításával jelentősen csökkenthetjük a kidobott élelmiszerek mennyiségét.

Mit tehetünk otthon az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében?

  • Tervezzük meg étkezésünket és vásároljunk átgondoltan!
  • Tároljuk az élelmiszereket megfelelően, hogy ezzel meghosszabbítsuk a frissességüket!
  • A maradékokból készítsünk új ételt!
  • Komposztáljuk a szerves hulladékot.

Mit tehetünk közösségi szinten?

  • Ösztönözzük a helyi élelmiszertermelést és -fogyasztást!
  • Szervezzük meg az élelmiszerfelesleg cseréjét a szomszédok között!
  • Támogassuk az ehető élelmiszerek gyűjtését és szétosztását célzó helyi kezdeményezéseket!

Mit tehetnek a cégek, intézmények?

  • Az éttermek kisebb adagokat kínálhatnak, vagy megengedhetik a vendégeknek, hogy elvigyék a felesleges ételt.
  • Az iskolák oktatási programokat vezethetnek be a felelős élelmiszer-kezelésről.

Közös erőfeszítésekkel hozzájárulhatunk az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez. Ez nemcsak a klímaváltozás elleni küzdelemhez járul hozzá, hanem a helyi gazdaságot és közösséget is erősíti. Bár az élelmiszer-pazarlás problémája a tágabb élelmiszerrendszer része, intézkedéseink jelentős hatással lehetnek a megoldására.

Ebben a szellemben jött létre az In2Local projekt , amely támogató környezetet teremt a fenntartható élelmiszertermelési modellek bevezetéséhez Pomurje és Vas  vármegyében, a körkörös gazdaság elvei alapján.

Forrás: https://www.rcms.si/aktualno/kaj-lahko-naredimo-v-boju-proti-zavrzeni-hrani

 

Közösség