Hírek

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet magyar képviselője szerint még mindig alacsony a klímatudatosság

Dr. Nagy Annamária interjúban mondta el, hogy az egyik legnagyobb baj a tévhitek sokasága, amik évekig megmaradnak az emberek fejében.

Dr. Nagy Annamáriával, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet magyarországi képviselőjével készített interjút az Ökotudat. Az interjúban főleg arról beszél, mennyire fontos a technológiai innováció Magyarország környezetvédelmében, viszont hangsúlyozta, hogy nagyon messze vagyunk attól, hogy megfelelő legyen a helyzet, és elérhesse az Európai Unió a 2050-es karbonsemlegességet.

“Svájc és Svédország világviszonylatban is élen járnak az innováció támogatásában, ráadásul a környezeti kultúra, a környezetvédelem és a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek és témák is nagyobb érdeklődésre tartanak számot.

A kelet-európai országok innovációs potenciálja alacsony, a hosszútávú gondolkodás és a klímahatások figyelembevétele még nem elég elterjedt. Ennek a nagy különbségnek a lefaragásán is dolgoznunk kell.

Ha Európa megteszi a kellő erőfeszítéseket, akkor elérhető lesz a karbonsemlegesség, ehhez viszont mindenkinek változnia kell”

- mondta Nagy, aki az energiatermelést emelte ki, mint a legtöbb erőfeszítést igénylő ágazat.

De úgy tűnik, az embereknek is kéne változnia: “Egyelőre elég alacsony a klímatudatosság, nagyon sok téveszme van a köztudatban és nagyon kevés az ilyen irányú kommunikáció, megbízható információ. A tévhitek hosszú évekre megmaradnak a fejekben, és nincs elég dinamizmus, erő ahhoz, hogy ezeknek a cseréje legalább olyan hatékonyan és gyorsan megtörténjen” - tette hozzá.

A szakember azt is megválaszolta, minek kéne történnie ahhoz, hogy komolyanvehető legyen a zöldülés: “Minél kevesebbet fogyasztunk (legyen az bármi) annál fenntarthatóbban tudunk élni. Nem nélkülözésről van szó, hanem arról, hogy felismerjük, mi a valóban szükséges, és mi az, ami már felesleges. A tudás és a közösség legyen az az érték, amelyekre fókuszálunk. Apró lépésekkel lehet élvezetes, fenntartható szokásokat kialakítani. Mindenki a saját ízlésének, lehetőségeinek megfelelően kell, hogy változtasson az életmódján, és fontos, hogy ne lemondásként, hanem előrelépésként éljék meg a változtatásokat.”

Forrás: http://hvg.hu

 

 

Közösség