Hírek

AZ AMAZON BEMUTATTA ELSŐ TELJESEN AUTONÓM ROBOTJÁT, AMELY A RAKTÁRI DOLGOZÓK MUNKÁJÁT IS KÉPES KIVÁLTANI

Az Egyesült Államok második legtöbb embert foglalkoztató magáncége az Amazon, amelynek folyamatos problémát okoz, hogy a munkavállalók jönnek-mennek. Jeff Bezos vállalata már attól tart, hogy két éven belül kifogyhat az amerikai raktáraiban alkalmazható emberekből – egy felmérés szerint az Amazon raktári dolgozói átlagosan 8 hónapot töltenek a cégnél, vagyis az egyes egységek állománya évente 150 százalékban cserélődik, ami kétszerese a kiskereskedelmi szektor átlagának.

Talán ettől sem független, hogy az Amazon éppen most mutatta be a vállalat első teljesen autonóm mobil robotjaként beharangozott Proteust. A raktáros robot egy targonca hatékonyságával képes felemelni nehéz (akár 22 kilogrammos) csomagokat, amelyeket aztán el is szállít a rendeltetési helyükre.

Az Amazon 2012-ben, 775 millió dollárért vásárolta meg a Kiva Systems nevű, a gyártási szektornak robotikai megoldásokat kínáló céget, amely 2015-ben Amazon Robotics néven olvadt be teljesen az anyavállalatba. Az Amazon nem győzi hangsúlyozni, hogy a robotok alkalmazása nem az emberek helyettesítését, hanem a velük való biztonságos és harmonikus együttműködést szolgálja, amit azzal támaszt alá, hogy 2012 óta 520 ezer robotos egységet halmozott fel, miközben több mint egymillió munkahelyet teremtett.

 

https://www.youtube.com/watch?v=AmmEbYkYfHY&t=2s

 

Hogy az egyre fejlettebb robotok tényleg nem veszélyeztetik-e az emberek munkáját, az előbb-utóbb kiderül, mindenesetre a Proteus fáradhatatlan munkabírása valószínűleg több kieső dolgozó munkáját képes elvégezni, így kérdéses, hogy az Amazon mennyire lesz motivált később újra emberi munkaerővel pótolni a robot által már betöltött pozíciókat. A cég arra hivatkozik, hogy a Proteus lehetővé teszi az embereknek, hogy nehéz tárgyak emelgetése helyett „kifizetődőbb munkákra koncentrálhassanak”.

 

Forrás: qubit.hu

Közösség