Projektek

REZIPE: Mobil napelemes töltőállomás

Bár Magyarországon még gyerekcipőben jár az elektromos járművek használata, egyre több a hibridautó, elektromos bicikli és moped.

A CENTRAL EUROPE Program keretében futó REZIPE projekt egyik fő célja az emissziómentes közlekedési módok megismertetése a szélesebb közönséggel és azok népszerűsítése, elterjesztése a partnerrégiókban, pilot projektekkel, iparági fejlesztésekkel, exportképes start-up cégek ösztönzésével és többszintű összefogással. A projekt egy olyan módszert mutat be, mely a széndioxid (CO2), nitrogén oxid (NOx) és a szállópor koncentrációt (PM10) csökkenti a zéró-kibocsátású járművek (ZEV) városi közlekedésbe történő bevezetésével. Az elektromos hajtású járművek által felhasznált energia megújuló és tiszta energiaforrásból származik. A pilot projektek keretében hat európai városban lehet az e-járműveket tesztelni, köztük Győrben is.

A projekt keretében valósult meg az utánfutóra épített, hat darab napelemes táblával felszerelt mobil töltőállomás.

Az elektromos töltőállomás mobil jellegéből adódóan kiválóan alkalmas nem csak demonstrációs eseményeken való részvételre, hanem egy-egy helyszínen fix töltőpont felállítása előtt a töltési igények nagyságának felmérésére. A mobil elektromos töltőállomás használói szabványos 230V-os csatlakozókon keresztül, saját PEDELEC töltőjüket csatlakoztatva tudják kerékpárjuk akkumulátorát újratölteni. A töltéshez azonosítókártya szükséges, ami a Pannon Novumnál igényelhető (pannonnovum@pannonnovum.hu). Az azonosításra a felhasználói szokások feltérképezése és biztonsági okok miatt van szükség.

További információ: 

Zéró Emissziós Platform

A projektről magyarul

A projektről angolul

A REZIPE projekt a Central Europe Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.

 

Közösség