Projektek

femcoop PLUS

Projekt címe:
femcoop PLUS
Határon átnyúló vállalkozói szolgáltatáscsomag megvalósítása, amelynek célja a női munkaerő arányának növelése a műszaki szakmákban

Támogatási program:
Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program

Projektidőszak:
2016. május 1. – 2019. április 30.

Ausztria és Magyarország számára közös kihívást jelent a szakemberhiány és a női munkavállalók alacsony aránya a műszaki szakmákban (ez az arány Ausztriában 15%, Magyarországon 10%). A gazdaság versenyképessége az eddiginél is nagyobb mértékben függ a rendelkezésre álló szakképzett munkaerőtől. A jelenlegi állapot javítására azonban van lehetőség: a lányok ösztönzése, hogy vegyék számításba a műszaki szakmákat is, mint lehetséges továbbtanulási irányt.

A femcoop PLUS a 2014-ben sikeresen lezárt FemCoop utánkövető projektje. A femcoop PLUS legfontosabb újítása egy közös, innovatív szolgáltatási csomag kidolgozása a kkv-k számára két alkalmazási területen. A képzőhelyeknek szóló (a műszaki világba aktívabb, kísérletezőbb, gyakorlatiasabb betekintés nyújtó) kísérleti műszaki modulok mellett speciális, célcsoportokra szabott üzemlátogatási útmutatók (tourguide-ok) is készülnek. A projekt a programterület húzóágazataira (fém- és elektrotechnika, energiatechnológia, IT és robotika) fókuszál. A szolgáltatási csomag elemeinek bevezetését és megvalósítását pilotprojektek támogatják.

A projekt eredményeképpen kialakuló, határon átnyúló „tudásplatform” szakértői csoportként (Peer Review Group – PRG) működve tapasztalataival, ötleteivel és igényeinek meghatározásával támogatja az eredményes megvalósítást, és biztosítja a projekt magas színvonalú kivitelezését. A határon átnyúló szakértői csoportban a közvetítők és projektpartnerek mellett, kkv-k, szociális partnerek, szakértők, pedagógiai főiskolák, iskolák, női szerepmodellek, továbbá példaképek is részt vesznek. A partnerek (közvetítők) és kkv-k szerteágazó kompetenciái és erősségei, valamint ezek szinergiái jelentős többletértéket teremtenek.

Célkitűzések:

  • Szakemberhiány csökkentése
  • A női munkaerő arányának növelése a műszaki szakmákban
  • Kkv-k / közvetítő szervezetek / oktatási intézmények hálózatosodásának és együttműködésének erősítése

Projektpartnerek:

AT InnovationRegionStyria GmbH (IRS) (Vezető Partner)

AT STMK WeizerEnergie-Innovations-Zentrum (W.E.I.Z.)

AT BFI Berufsförderungsinstitut Burgenland

AT NÖ Forschungs- und Bildungsges.m.b.H.(NFB)

HU Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft

HU MOBILIS Közhasznú Nonprofit Kft.

 

A femcoop PLUS projekt honlapjahttp://www.interreg-athu.eu/hu/femcoopplus/

                                                                                                                                          Képtalálat a következÅ‘re: „femcoop”

 

Közösség