Hírek

Újszerű megoldásokat kerestek az emberi problémákra a debreceni konferencián

A társadalmi innováció volt a központi témája a Tinlab-Urban21 elnevezésű konferenciának, amit csütörtökön tartottak a Nagyerdei Stadionban. Szakemberek segítségével vizsgálták meg azokat a problémákat, amelyek az emberek életét nehezítik, és ezekre kerestek újszerű megoldásokat. A tanácskozáson a meghívott városvezetők is megosztották eddigi tapasztalataikat.

Az ország egyik legnagyobb vízgazdálkodási beruházása a Civaqua-program. Ennek részeként 2023 szeptemberére a Tisza vizét a Keleti-főcsatornán át juttatják el majd Debrecenbe. A város a programhoz kapcsolódóan meghirdette A mi Civaquánk ötletpályázatot. Ezzel a lakosságot is sikerült bevonni a több évtizede várt fejlesztésbe. Ez csak egy azok közül a társadalmi innovációk közül, amit Debrecenben alkalmaztak az elmúlt időszakban.

Amikor a belvárost egyirányosítottuk, a Waze programjával előre felkészítettük az embereket arra, hogyan, merre lehet közlekedni, s ezáltal jóval könnyeben ment az átállás. Ugyanúgy bevonjuk az embereket a Civaqua-programba is - mondta Barcsa Lajos alpolgármester.

A társadalmi innováció magában foglalja a népesség problémáinak újszerű megoldásait, legyen az környezetvédelem, helyi fejlesztés, a munka világa vagy éppen a sport.

Ez volt a témája annak a konferenciának, amit csütörtökön tartottak a Nagyerdei Stadionban. A szervező, a Hálózat a Regionális Fejlesztésért Alapítvány most a területfejlesztés szereplőivel keres közös megoldásokat a 21. század kihívásaira.

- Az is célunk, hogy gyűjtsük a tudást, a szereplőket hálózatba szervezzük. Vannak egyetemi partnereink is. Ez egy Tinlab – Társadalmi Innovációs Nemzeti Labor – projekt keretében valósult meg. A Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és az ELTE a konzorcium vezető, és mi, a HÁRFA Alapítvány a gyakorlati oldalt hozzuk be ebbe az együttműködésbe - emelte ki Hollósi Szabolcs, az alapítvány elnöke.

A konferencián szakemberek segítségével vizsgálták meg, milyen problémákra adhatnak választ a társadalmi innováció eszközeinek segítségével, illetve mit kellene tenni az ezt ösztönző környezet fejlesztéséért Magyarországon.

Forrás: dehir.hu

Közösség