Hírek

Túléli-e a bitcoin a koronavírus járványt?

This event is financed by the project SMART-UP (AT-HU 052) as part of the INTERREG V-A Austria-Hungary program. This project is supported by the European Regional Development Funds (ERDF).

A 2020-as év első felének negatív eseményei miatt csak online került megrendezésre a SMART-UP projekt által finanszírozott Bitcoin meetup április 21-én.

A meetup központi témájának éppen az év eseményei jelentettek alapot, amely nem volt más, mint a mindenki által ismert, hírhedt koronavírus világjárvány és ennek a hatásai a Bitcoin piacára.

A világjárvány megrázta a világ részvénypiacait és a 2008-as válság óta nem látott vérengzések kezdődtek a tőzsdéken. Ez az eladási hullám a Bitcoinra is átterjedt, az utórengésekről pedig olyan neves szakértők ismertették az álláspontjukat, mint Csabai Csaba, Nicholas G. Blanco, Mru Patel és Guruprasad Venkatesha.

A Bitcoin világát nem csak a koronavírus tartotta lázban, hanem az akkor még küszöbön álló, május 11-én bekövetkezett felezés is, amelyet tekinthetünk a kriptovilág legnagyobb “ünnepének”.

Ez az az esemény, amikor a bányászok által kapott blokkjutalom a felére csökken, ezáltal csökkentve a kínálatot. A legutóbbi felezés következménye volt a Bitcoin 20.000$-os árig való szárnyalása, tehát ez a két téma különösen foglalkoztatta a hallgatóságot.

Az előadók a hatályos jogszabályoknak megfelelően kizárólag a saját véleményüket ismertették, nem pedig befektetési tanácsadást végeztek. Hallhattunk a jelenlegi fundamentális piaci feltételekről, mint például mennyiben másabb a Bitcoin piaci kapitalizációja az előző felezés időpontjához képest, továbbá arról is, hogy a világjárvány mely iparágakat sújtja legjobban és ez mennyire befolyásolhatja a Bitcoin mozgását.

Ezek között megemlíteném, hogy a világjárvány következtében bevezetett rendkívüli jogrendek és lezárások miatt gyakorlatilag elpárolgott az olajkereslet éppen az előző hónapok túlkínálata után, továbbá erre még rájött az orosz-szaúdi olajkonfliktus, amely történelmi mélypontra nyomta az olaj árát, ahonnan azóta sem sikerült talpra állnia.

A Bitcoin ezzel szemben volatilisebb mozgásokra hajlamos és a pénzügyi eszközök között először gyógyult meg a válságból.

A második előadói helyen szólalt meg Guruprasad Venkatesha, aki a b-cube.ai magyar-francia fintech startup ügyvezető igazgatója és társalapítója.

Venkateshának különösen érdekesek voltak a meglátásai és a véleménye, mivel az általa vezetett startup maga is a kriptovaluták kereskedelmére szakosodott.

A vállalkozás kvantitatív modellek, befektetők által széles körben alkalmazott elemzési módszerek és az újdonságnak számító mesterséges intelligenciát ötvözve alkotta meg kereskedő botjait. Röviden, a kereskedő döntéseket a mesterséges intlligencia hozza meg és hajtja végre az ügyfél részére, de az ügyfél saját számláján, kiküszöbölve a Ponzi-átverések kockázatát.

A B-cube több év tapasztalattal rendelkező szakértők csapatát tömöríti, akik banki-pénzügyi, számítógép tudomány, adattudomány, mesterséges intelligencia, marketing, UX/UI területekről érkeztek. A cég számos díjat is nyert már Magyarországon és Európában, köztük a rangos Graines de Boss, amely 1000 francia startupból 15-öt díjazott.

A meetupon ennek kapcsán szó esett a mesterséges intelligencia sebezhetőségéről egy szignifikáns, előreláthatatalan eseménnyel szemben. Az uralkodó felfogás szerint az ilyen események ellen a törékeny, nem dinamikus kockázatkezelő rendszerek nem képesek védekezni, így az előre leprogramozott algoritmusok sem.

A COVID-19-világjárvány és a B-cube által fejleszett mesterséges intelligencia-algoritmus találkozása erre bár nem cáfolt rá, - mivel a mesterséges intelligencia dinamikusan fejlődik - de a technológia sikeres helytállását mindenképpen megmutatta, hiszen ők maguk ezen zűrös időszakban is képesek voltak profitot termelni ügyfeleiknek.

Összességében, a meetup egy zökkenőmentes esemény volt neves előadókkal, olyan fair tájékoztatást nyújtva, amely nem könnyen elérhető az interneten vagy bárhol, különösen nem ingyen.

Köszönet a cikkért Mikó Imrének és a képekért a szervezőknek!

Forrás:startupfeeder.blog.hu

Közösség