Hírek

Területi innovációs platform alakult a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem is csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által 2019-ben létrehozott és az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott területi innovációs platform elnevezésű szakmai kezdeményezéshez. Az alapító okiratot szerdán írták alá Sopronban.

Sebők Katalin, az NKFIH vállalati innovációs elnökhelyettese az alapító online rendezvényen azt hangsúlyozta, hogy az innováció a jövő útja, meghatározó nemzetgazdasági és vállalati szinten is.

Elmondta, hogy Magyarország a 21. helyen áll az európai innovációs rangsorban, erőssége közé tartozik egyebek mellett a nemzetközi közös publikációk száma, a szélessávú internetelérés magas aránya és az üzleti kutatás-fejlesztési ráfordítás. Fejleszteni kellene azonban a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) innovációs képességét, az innovációkból származó értékesítések számát, és ki kell alakítani az innovatív kkv-k együttműködését más szervezetekkel – sorolta. Hozzátette: a kutatás-fejlesztési ráfordítások arányában látszik, hogy az elmúlt húsz évben Magyarország jelentős növekedést ért el, de további növekedésre van szükség, mert az uniós átlag a GDP 2,19 százaléka, a magyar viszont 1,48. Kiemelte: kutatások is kimutatták már, hogy az újító vállalkozások négyszeres forgalomnövekedést is elérhetnek.

A platformokat azért hozták létre – mondta Sebők Katalin -, hogy több innováció indulhasson el, minél több területen segíthessék a résztvevőket, de fontos elem az igények felmérése is.
Kitért arra is, hogy az egyetemeknek óriási tudásbázisuk van, amely a piacon projektekben vagy együttműködésben jelenik meg. A területi innovációs platformmal ezeket bővíteni lehetne, az egyetem pedig olyan szerepet kap, hogy összefogja és ösztönzi a résztvevőket. Hozzátette, hogy a platformhoz bárki csatlakozhat, ingyenesen. A platformoknak országosan jelenleg 294 tagjuk van.

Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora köszöntőjében azt mondta, hogy a felsőoktatási intézmény a jövőben olyan „science parkot” szeretne felépíteni, amely kapcsolódik a platformhoz.
A parknak része lenne a nemzeti erdőlabor és az ökoszisztéma vizsgálata innovációk alkalmazásával. Részei lennének továbbá a faipari, hulladékgazdálkodási és humánökológiai kompetenciaközpontok is, amelyek azt szolgálnák, hogy a régióban fontos centrum legyen az egyetem – mondta.

HIRDETÉS

Közösség