Hírek

Együtt tehetünk a társadalmunkért és a környezetünkért

A társadalmi innováció témáját járták körbe gazdasági és innovációs szakemberek segítségével a Nagyerdei Stadionban tartott Tinlab-Urban21 konferencia alkalmával, csütörtökön. Az eseményen személyesen, és online formában is jelentős számmal vettek részt.

Fontos a visszacsatolás

Barcsa Lajos alpolgármester az eseményen kifejtette, manapság különös jelentősége van a társadalmi innovációnak, ugyanis – sok esetben – rendkívül nehéz bevonni az embereket a 21. század egyes társadalmi problémáinak megoldásába. – Többféle hatásról beszélhetünk, például az internet, a mikrokommunikáció világáról. Amellett, hogy lehetőségként is lehet tekinteni ezen eszközökre, személytelenebbé vált a kapcsolattartás – emelte ki az alpolgármester.

Hozzátette, bár Debrecent még a Financial Times is a jövő városának tekinti (elsősorban gazdasági okokból), itt is vannak olyan problémák, melyeket közösen kell megoldani. Elmondása szerint ilyen például a város közlekedésének kérdése. – A növekvő gazdaság növekvő forgalommal jár. Továbbá problémát jelent az ingatlanárak emelkedése is. Mi erre a társadalom válasza? Sokan kiköltöznek az agglomerációba, ami tovább erősíti a forgalmi dugók meglétét, így ezekre megoldásokat kell találni – mondta.

Barcsa Lajos nyitóbeszédében arra is kitért, hogy sok esetben nem lehet közhatalmi eszközökkel környezettudatos intézkedéseket hozni. – Ha nem vonódnak be az emberek egy-egy programba, nem érzik magukénak, akkor nem biztos, hogy az eltervezett környezettudatos lépéseket végre tudjuk hajtani – összegezte, kiemelve, a debreceni önkormányzat szintén társadalmi innovációval válaszol bizonyos problémákra.

Forrás: haon.hu

Közösség