Hírek
SZÍNES CHIPS GYÁRTÓ TECHNOLÓGIA KIFEJLESZTÉSE
A Nyugat Dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett „A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával” megnevezésű pályázat támogatásával valósult meg a színes chips gyártó technológia kifejlesztése. A legfontosabb kutatási munkák a Burgonyakutatási Központ részvételével történtek. A központ munkájának eredményeként túl a keszthelyi fajták esetében megszokott, összetett betegség és kártevő ellenállóságon a gumóhús szín tekintetében is nagyon nagy a variabilitás a nemesítési vonalak között. Léteznek chips feldolgozásra alkalmas minőségű, rezisztens vonalak fehér, sárga, sötét sárga, piros, lila és márványozott hússzínnel is. Chipke néven futó fajtájuk a maga tekintetében teljesen egyedülálló, hiszen a világon mindeddig nem nemesítettek ki olyan vírus rezisztens fajtát, amely ipari feldolgozásra is alkalmas lenne.
A projektben a sárga hússzínű chips-et erre a fajtára alapozták, a különböző hozzáadott színezék nélküli termékek kifejlesztését pedig csupán a burgonya változatos hússzínére alapozva fehér, piros, lila és lilával márványozott chipsek különböző arányainak kikísérletezésére tervezték meg. A munka során kiválasztották a feldolgozásra legalkalmasabb fajta vonalakat és kifejlesztették az egyes alapanyagok minőségére optimalizált feldolgozás technikát.
A Pannon Egyetemmel együttműködve befejeződtek a termesztési kísérletek. A betakarítást követően volt lehetőség a termésmennyiség, az árukihozatal és a laboratóriumi beltartalmi és minőségvizsgálatok elvégzésére.
-
Az első fázisban megvizsgálták a burgonyatermesztéssel kapcsolatos termesztéstechnológiai jellemzőket, a fizikai, minőségi, kórtani tulajdonságokat, összesen 27 fajtavonalat teszteltek. A kísérletbe bevont fajtákat 1-5 pontig terjedő skálán értékelték. A vizsgálatok eredményeképp kiválasztották az optimális területet, megállapították a talajművelési folyamatokat, parcellák elrendezését és a növényvédelmi munkákat.
-
A második fázisban frakciónként külön mérlegelték a termést, majd a négy ismétlés összmennyiségéből kiszámolták a kísérletben szereplő fajták hektáronkénti termésmennyiségét, értékelték a kísérletben szereplő fajták és nemesítési vonalak termésátlagának eredményeit, az áru kihozatali arányt és a minőségi tulajdonságokat (fajsúly, szárazanyag tartalom, keményítő tartalom).
-
A kutatási periódus harmadik szakaszában folytatódott a korábban kiválasztott színes chips gyártására potenciálisan alkalmas burgonya nemesítési vonalak és fajták laboratóriumi minőségi jellemzése (gumómorfológiai jellemzők, gumók minőségi tulajdonságai). Több olyan genotípust sikerült azonosítani, amelyek jó minőségű alapanyagot szolgáltathatnak egy színes chipsgyártó üzem működtetéséhez
Lezajlódtak a színes chips gyártására alkalmas burgonyanemesítési vonalak és fajták szántóföldi termesztéstechnológiai és laboratóriumi minőségi vizsgálatok is. Megfigyelték a termesztéstechnológiai jellemzőket: termésmennyiség, áru kihozatali arány, a minőségi tulajdonságokat.
-
Színes chipgyártó technológia alapján prototípus próbatermék gyártás (szárazanyag tartalom, keményítőtartalom mérése, redukáló cukortartalom meghatározása, sütési elszíneződés és barnulás vizsgálata és mérése.)
- Kifejlesztett termék minőségvizsgálatokkal, szabványossági eljárásokkal érintett tevékenységeihez kapcsolódóan termékvizsgálat, nemesítési vonalak és fajtál vizsgálata
A világos színű chips gyártására egy, a sárga chips gyártására négy, a sötét sárga chips gyártására egy, a lila színű chips gyártására kettő, a márványozottan piros színű gyártására egy fajta került kiválasztásra.
A termékről részletesebb információk: Color-Chips Kft., 8800 Nagykanizsa, Ipartelep u. 2.