Hírek

A Vas Megyei Szakképzési Centrum szelektív hulladékgyűjtési rendszerét bővíti

A szombathelyi székhelyű Vas Megyei Szakképzési Centrum az intézmények szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bővítésével vesz részt a GreenReg projektben. Dr Kúti Zsuzsanna, a szakképzési centrum oktatója, és Birosz Pál Tamás főigazgató-helyettes, a szervezet „zöld nagykövete” részletes programtervben foglalta össze a teendőket.

Az első évben bemutató jelleggel a Vas Megyei SZC Oladi Technikumában, majd a következő tanévben a többi 13 iskolában bővül a szelektív hulladékgyűjtés. Mindennek a célja az iskolákban keletkező hulladék csökkentésén túl a tanulók környezettudatos magatartásának erősítése. A program számos tevékenységgel aktívan bevonja a tanulókat, ezáltal még személyesebbé téve és elmélyítve a környezettudatos magatartást.

A program a 9-12. évfolyam tanulóit célozza meg. A gyűjtött hulladékok: használt elemek, PET palackok, műanyag kupakok, papír, fémdobozok folyamatos szelektív gyűjtése. Ezek nagy része jelenleg is szelektíven gyűjthető az iskolákban, azonban a GreenReg projekt keretében eddig nem gyűjtött két frakció gyűjtése is megoldott lesz.

A program részletes útitervet tartalmaz mind a szükséges technikai eszközök beszerzéséhez, mind a kapcsolódó iskolai tevékenységekhez. Így legelső lépésben megtörténik a szelektív hulladékgyűjtés iskolai feltételeinek a kialakítása, a gyűjtőedények beszerzése és az átvevőhelyek feltérképezése, felkeresése, az átvétel megszervezése. Ezt egészíti ki egy iskolai plakátpályázat (az edények falára és az iskolai folyosókra) valamint a program megismertetése a diákokkal és a tantestülettel.

A rendszer elindítását követően tematikus napok és hónapok következnek, így például: „A fém hónapja”, „Az újrapapír napja”, „A papír hónapja”, „Az újrahasznosítás világnapja”, „A műanyag hónapja”, „Föld Napja”, „Magyar Természet Napja”, „Környezetvédelmi Világnap”. Mindegyik tematikához kapcsolódva színes programok várják az iskolák tanulóit: gyűjtő versenyek, kreatív foglalkozások, előadások. A Vas Megyei Szakképzési Centrum környezeti eltökéltsége és Zsuzsanna és Pál lelkes szervező munkája eredményeképpen minden feltétel adott, hogy ezek a tervek hamarosan valóra váljanak!

 

Közösség