Hírek

Privát mobilhálózatok az Ipar 4.0 törekvések szolgálatában

Magyarországon először privát (nem nyilvános) mobilhálózatot kínál ügyfelei számára a Magyar Telekom kereskedelmi szolgáltatásként. A megrendelők egyedi, helyi igényei alapján kiépített hálózat a nyilvános mobil hálózatoknál még megbízhatóbb, és magasabb minőségű szolgáltatások biztosíthatók rajta. A privát mobilhálózatok megjelenése jelentősen felgyorsíthatja az ipar 4.0 megoldások terjedését, de irodai és egyetemi campus-ok számára is régóta várt szolgáltatás. A privát hálózatok kiépítését és az erre épülő megoldásokat a T-Systems Magyarország kínálja.

Vállalatok, távközlési és digitális szolgáltatók új típusú együttműködését hozza el a privát mobilhálózatok kora. A privát mobilhálózatokat a szolgáltatók ugyanis az ügyfelek egyedi igényei szerint építik ki, és az egyedi szerződésben vállalt paraméterekkel üzemeltetik, ami sok esetben jóval szigorúbb és speciálisabb feltételeket jelent, mint a nyilvános mobilhálózatokra vonatkozó elvárások. Ezek a privát hálózatok - a szolgáltató által vállalt jellemzőik, a magas rendelkezésre állás és alacsony késleltetés miatt – kielégítik az ipar 4.0 megoldások igényeit is.

A lakossági 5G elérés terjedésével párhuzamosan az ipari, vállalati vagy intézményi környezetben megvalósuló gyors és biztonságos privát mobilhálózati elérés (jellemzői: magas rendelkezésreállás, alacsony késleltetés) iránti igény is ugrásszerűen növekszik. Hiszen a nyilvános hálózatok által nyújtott feltételek nem minden vállalat számára elégségesek. A Magyar Telekom által bevezetett Campus Network (privát mobilhálózat) szolgáltatás egyszerre teszi elérhetővé a gyors és rugalmas 4G és/vagy 5G kapcsolatot, ugyanakkor a hálózatot az ügyfelek egyedi, helyi igényeire szabja, a nyilvános hálózatról leválasztva azt.

A Campus Network (privát mobilhálózat) és az erre épülő iparági megoldások a Magyar Telekom és a T-Systems olyan speciális szolgáltatásai, melyeket üzleti ügyfelek egyedi igényei alapján valósítanak meg. Az ügyfél telephelyén az ügyfél igényei szerint kerül kiépítésre a privát mobilhálózati infrastruktúra, és azt szolgáltatási szerződésben meghatározott egyedi paraméterek – pl. lefedettség, kapacitás, adatsebesség, késleltetés, rendelkezésre állás, megbízhatóság – mentén biztosítják. Olyan alkalmazások válnak ezáltal elérhetővé a privát hálózat területén belül, mint pl. okos robotok, AR/VR alkalmazások, önvezető járművek (AGV), távvezérlés. A privát mobilhálózat segítségével az ügyfél a szolgáltatási területen belül sokkal rugalmasabban alakíthatja ki gyártását, termelését, amit bármikor sokkal könnyebben át tud alakítani, az aktuális termelési igényekhez igazítva.

A rendelkezésre állást és a biztonságot nagy mértékben növeli, hogy a privát mobilhálózatot kizárólagosan az ügyfél által meghatározott eszközök vehetik igénybe, más, a hálózatba nem regisztrált eszközök nem tudják használni. Ez lehetővé teszi, hogy pl. egy adott irodaépületben kialakított hálózatra csak meghatározott mobil eszközök, irodai eszközök és számítógépek csatlakozzanak. Az így kialakított privát mobilhálózat képes lehet a Gbps nagyságrendű sávszélességre, nagyfokú biztonság mellett.

A Magyar Telekom privát mobilhálózatát és a T-Systems arra fejlesztett ipari megoldását a régióban elsőként Magyarországon már valós gyártási körülmények között tesztelik a BorgWarner Oroszlány Kft. telephelyén. A BorgWarner a hagyományos telekommunikációs igények mellett először a belső logisztika (vonalkód-olvasás, automatizált anyagmozgatás) és a gyártásvezérlés (PLC adatkapcsolat), területén teszteli az elkészült hálózatot, amely készen áll a későbbiekben az 5G hálózatra való átállásra is.

Forrás: prim.hu

Fotó: pixabay.com

Közösség