Hírek

Planet 2021 - Pureco: Magyar mérnöki bravúr segít kezelni az afrikai vízproblémákat

A magyar vízügyi innovációk nemzetközi szinten is bizonyítanak – ezt mutatják be a vízkezeléssel foglalkozó Pureco Csoport szakemberei a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón, ahol a társaság már elkészült és két, még folyamatban lévő ghánai szennyvíztisztítási beruházását tekinthetik meg maketten és virtuálisan, VR szemüvegen keresztül is a látogatók.

A közleményük szerint a ghánai fejlesztések közegészségügyi és környezetvédelmi problémákat segítenek orvosolni, több millió ember életét teszik jobbá. A három ghánai projekt értéke mintegy 30 millió euró.

"A fejlődő országok városaiban az összegyűlt szennyvíz mindössze hét-tíz százalékát kezelik megfelelően, a többi tisztítás nélkül kerül be a felszíni és felszín alatti vizekbe, amelyek ettől kezdve emberi fogyasztásra alkalmatlanná válnak” – idézte a közlemény Horváth Bálintot, a Pureco Kft. ügyvezetőjét.

A Pureco Csoport Ghána három legnagyobb vidéki városában – Kumasi, Tamale és Takordi – épít szennyvíztelepeket.

A három városban több mint 3,5 milliónyian élnek – közölték.

A közlemény szerint a ghánai befektetők erős nemzetközi versenyben választották végül a magyar technológiát, a megvalósításhoz pedig a magyar EXIM biztosít forrást, vevőhitel konstrukcióval. Az első, kumasi telep építése 2019-ben kezdődött. A másik két projekttel (Takoradi és Tamale) kapcsolatos szerződést a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozón írták alá.

Tájékoztatásuk szerint a költséghatékony, magyar know-how alapján készült tisztítóban a bejövő és a kibocsátott, tisztított szennyvíz paraméterei alapján a tisztítási hatásfok 90-98 százalék. A projekt ezzel az első olyan szubszaharai, fenntartható szennyvíztisztítási megoldás, beruházás, amely jelentős fejlődést hoz az ott élő emberek számára.

A másik két városban, Takoradiban és Tamaleban két éven belül készülnek el a telepek.

A beruházás fontosságát és a két cég szoros kapcsolatát jelzi, hogy a Pureco meghívására Ghánából több mint 20 fős delegáció érkezett a Planet Budapest 2021 szakkiállítására – írták.

A Pureco Csoport legnagyobb tagja a magyar tulajdonú, 15 éve működő, 120 embert alkalmazó Pureco Kft. A vállalat egyrészt a csapadékvíz kezelésére – tisztítására, tározására, elvezetésére – kínál termékeket és technológiákat, másrészt Magyarországon és külföldön települések számára létesít ivóvíz- és szennyvíztisztító telepeket.

A cég tájékoztatása szerint a Pureco Kft. 2020-ban 6,490 milliárd forint árbevételt ért el, ebből csaknem 126 millió forint volt az exportértékesítés nettó árbevétele. A közzétett beszámolójuk szerint 2019-ben árbevételük meghaladta a 6,6 milliárd forintot, exportjuk 415 milliót tett ki. A társaság adózott eredménye mintegy 139 millió forint volt, a 2019-es 124 millió után.

Forrás: hirado.hu

Mint ismert hétfőn elkezdődött a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó, a rendezvény vasárnapig tart a Hungexpo területén. Több mint száz országból érkeznek vendégek az eseményre. A találkozó központi kérdése, hogy miként lehet a bolygót megőrizni a következő generációknak. A Planet Budapest 2021 fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Közösség