Hírek

Öt fő területe lesz a 2021-2027-es EU-pénzek itthoni elosztásának

Már folyamatban van a 2021-2027-es időszak uniós társfinanszírozású programjainak itthoni tervezése, és a forráselosztás során az életszerűség, a rugalmasság és az ügyfélbarát jelleg elvet követik – jelezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában szerdán tartott országos kkv-fórum nyitórendezvényén Szepesi Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára elmondta: a forráselosztás során a fő terület a gazdaságfejlesztés, az innováció, a foglalkoztatás és felnőttképzés, a szakképzés és felnőttoktatás, a turizmus lesz.

Parragh László beszédében többek között azt mondta: a 2021-2027. évi európai uniós források felhasználásában Magyarországnak a versenyképességet és a konvergenciát kell erősítenie, míg Krisán László, az MKIK EU-forrásokkal kapcsolatos ügyekért felelős alelnöke arra emlékeztetett, hogy a jelenlegi fejlesztési időszakban az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja az ország, amely szerinte jó irány és a következő ciklus uniós pénzeit is a gazdaságba kell irányítani.

Szepesi Balázs előadásában elmondta, hogy folyamatban van a 2021-2027-es időszak uniós gazdaságfejlesztési lehetőségeinek tervezése. Utalt arra, hogy az uniós elképzelések szerint a korábbi időszakhoz képest a finanszírozás átalakulna, operatív programok továbbra is lesznek, de várhatóan a Brüsszelből megszerezhető közvetlen pénzügyi források aránya növekedni fog, a tagállami pedig csökken.

Az ITM helyettes államtitkára kitért arra, hogy uniós kötvénykibocsátás is szerepel a tervezett pénzügyi lehetőségek között (a helyreállítási alap keretében), erről is folynak az egyeztetések.

Forrás: portfolio.hu

Közösség