Hírek

Nem engedik elveszni az értékes innovatív ötleteket

Innovációs Központot hozott létre a Semmelweis Egyetem: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy olyan környezetet alakítanak ki, amely nemcsak támogatja az innovációs folyamatokat, hanem ösztönzi is azokat. A központ önálló igazgatóság, szakmai és stratégiai irányát a rektor a tudományos és innovációs rektorhelyettes közreműködésével felügyeli, január elsejétől pedig a szervezet feladatai is kibővültek. A rendszer gyakorlati működéséről Szigeti Gyula Péterrel, a központ igazgatójával és Sódar Gabriellával, a központ Technológia Transzfer Csoportjának vezetőjével beszélgettünk, akik az EIT Health legutóbbi Morning Health Talks eseményén is részt vettek előadóként.

Új környezetet alakítottak ki

Kibővítette tevékenységét és átfogó menedzsmenttel ösztönzi az innovációs folyamatokat az egyetemen belül az Innovációs Központ. Ennek érdekében a központ tevékenysége 5 pillérre épül Szigeti Gyula Péter, a Központ igazgatójának tájékoztatása alapján:

  1. Pályázat. Amennyiben az egyetem a meghatározott céljaira forrást kíván szerezni, akkor pályázatokon vesz részt.
  2. Amennyiben sikerrel pályázik az egyetem egy pályázaton, akkor ezt követi egy pályázatmenedzseri feladat.
  3. Tudásmenedzsment. Az egyetemen felhalmozódó adatokkal és tudással jól kell sáfárkodni.
  4. Innovációmenedzsment. A házon belüli innovációs folyamatok összehangolása.
  5. Technológiatranszerfer. Ennek célja, hogy az egyetem hogyan tudja az alapkutatási eredményeket az alkalmazott kutatás irányába vinni, valamint hogyan lehet a kutatási folyamatot piacközelibbé tenni.
  6. Üzletfejlesztés. Ez már a kutatási folyamat utolsó fázisa lehet, itt már a piacosítás kerül szóba és a szabadalmaztatás.

Mindezek keretében az egyetem központja erőteljes kapcsolatokat tart fent az állami és piaci szereplőkkel. Ennek gyakorlati megvalósulása lesz a Science Park, amit a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen, a 8. kerület támogatásával hoz létre az egyetem. A Semmelweis ebbe a parkba már elkezdte bevonni a meghatározó piaci szereplőket.

Az egyetemünk által kidolgozott ökoszisztéma már elkezdett túlmutatni az intézményünkön. Van már egyetemek közötti kapcsolat ezen a téren és kooperálunk az ipar szereplőivel is – fejtette ki Szigeti Gyula Péter a részleteket. Azt is elárulta, hogy ezt a kapcsolati hálót elkezdték kibővíteni nemzetközi szereplőkkel is.

A biztos alapok megvannak. A Semmelweis Egyetem ugyanis Szigeti Gyula Péter elmondása szerint abban a szerencsés helyzetben van, hogy már három európai országban rendelkezik campussal, ahol az egyetem képzési módszertana szerint oktatják a hallgatókat. Most ezt a nemzetközi kapcsolatrendszert tervezik kibővíteni a campusrendszerre alapozva, az oktatási kapcsolatok ugyanis megvannak, de a kutatás-fejlesztési, valamint innovációs feladatokat még fejleszteni szükséges.

Szigeti Gyula fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az egyetem hallgatói kapacitását sokkal jobban ki lehetne használni a jelenleginél. A kutatói szemléletváltást nemcsak a már jelenlegi kutatók esetében kell véghez vinni, hanem ezt már korábban érdemes elkezdeni, minél fiatalabb korban, már a diákok szintjén. Az innovatív szemlélet kialakítását akár már a középiskolásban is el lehetne kezdeni – fűzte hozzá.

Hogyan lesz ebből termék?

Szigeti Gyula Péter arról is beszélt, hogy jelenleg is folyamatban van idehaza a most érvényes kutatói szemlélet megváltoztatása.

A CÉL, HOGY A MEGLÉVŐ KUTATÓI SZEMLÉLET KIEGÉSZÜLJÖN, KICSIT PIACORIENTÁLTABB GONDOLKODÁSSAL.

Ebben Magyarország évtizedes lemaradásban van. A felzárkóztatási folyamatot most indítottuk útnak – hangsúlyozta az igazgató, aki hozzátette: a cél a támogató környezet kialakítása. Egy ilyen környezetben a kutatók azt fogják érzékelni, hogy van értelme a piacosítási tevékenységnek.

A szakember azt is elárulta a Portfolio-nak, hogy az egyetemen útjára indult egy publikációszerzést elősegítő folyamat. Ennek keretében a kutató még publikálás előtt megküldi a kéziratot a központnak, ahol kétféle szolgáltatást kap: anyanyelvi lektorálást, valamint egy szakmai áttekintést és visszajelzést. Amennyiben a publikációban értékes elemek vannak a piacosítás szempontjából (például szabadalom), akkor a központ javaslatot tesz és közben a publikálási tevékenységgel párhuzamosan zajlik a szabadalmi tevékenység.

Az innovációs tevékenységben az egyetem kiemelkedő partnere az EIT Health, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet. A Semmelweis három éve társult tagja az EIT Health-nek és az InnoStars programnak, melynek Budapesten van a központja. Sódar Gabriella, a központ Technológia Transzfer Csoportjának vezetője ezzel kapcsolatban kifejtette: az együttműködésnek jelentős hatása van az egyetem életére. Egyrészt egészségügyi innovációs szempontból is hálózatba kapcsolja az európai egyetemeket és az egészségügyi szektor meghatározó nagyvállalatait, ezzel olyan kapcsolati tőke alakult ki, amelynek mentén aktívvá válik az egészségügyi innovációs világgal való együttműködésük. Best practice-k átvétele, innovációs projektek és oktatási programok közös megvalósítása vált és válik lehetővé.

Az EIT Health-el való kapcsolatnak köszönhető, hogy néhány magyar szakember, köztük Sódar Gabriella, részt vehetett Izraelben egy intenzív egészségügyi képzésben, melynek köszönhetően az elsők között váltak egészségügyi innovátor menedzserré a HealthIL képzésének köszönhetően.

Közösség