Hírek

Nagy változás jön a ruháknál, tv-nél, az okostelefonoknál Brüsszel lépése miatt

Brüsszelben ma írják alá azt az új intézkedéscsomagot, amely a mindennapi használatra gyártott termékeknél határozza meg a fenntarthatósági megfelelést. A javaslat a Green Deal legújabb szakaszában szigorítja a környezetvédelmi előírásokat a ruháktól, a tévékészülékeken át, egészen az okostelefonokig – derül ki azokból az információkból, amelyeket a Politico megtudott.

Az aláírás előtt álló fenntartható termékekről szóló rendelet értelmében a termékeknek nem csak energiahatékonysági szabályoknak kell majd megfelelniük, hanem a "körkörösség" fogalmának is, ami azt jelenti, hogy többek között a televízióknak, telefonoknak, ruháknak könnyebben felújíthatóknak, javíthatóknak és karbantarthatóknak kell lenniük.

Ezt egy digitális termékútlevéllel valósítanák meg, amely információkat tartalmaz a termékek összetevőiről és újrahasznosíthatóságáról. Ahogyan az EU ökodizájn-irányelv előírta az energiahatékonysági címkézést - beleértve az A-tól G-ig terjedő osztályozási rendszert, amely nagy sikert aratott a fogyasztók körében -, úgy fogja az új kezdeményezés a termékek újrahasznosíthatóságára vonatkozó információkat tartalmazni.

Mi tartozik ide?

Az elektromos árucikkektől kezdve a cementen és acélon át az okostelefonokig minden. Először a bútorokat, matracokat, gumiabroncsokat és az olyan anyagokat vonnák fenntarthatósági "címkézés" alá, mint a cement vagy az alumínium, ezután olyan szabványokat dolgoznak ki, amelyek lehetővé teszik a többi termék bevonását. 

A javasolt rendelettel együtt a Bizottság egy uniós textilipari stratégiát is bemutat, valamint az intézkedéscsomag részeként ma bejelentik az építési termékekről szóló rendelet felülvizsgálatát is. 

Forrás: portfolio.hu

 

Közösség