Hírek

Magyar technológiai vállalkozásokat is jelöltek az év európai innovációs díjára

Huszonnyolc európai, köztük két magyar vállalkozást is jelöltek az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) 2020-as innovációs díjára - közölte a Budapesten működő uniós intézet az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A tájékoztatás szerint az innovatív vállalkozásokat kitartásuk és kreativitásuk, úttörő termékeik és szolgáltatásaik miatt jelölték a díjra, amelyek a remények szerint felgyorsítják Európa átállását a zöldebb, egészségesebb és digitálisabb jövő felé.

  • A magyar kezdeményezések közül az Entremo nevű távmonitoring-készülék érdemelte ki a jelölést. A készülék automatikusan méri a betegek életjeleit a nem intenzív osztályokon lévő kórtermekben. Abban segít az ápolóknak, hogy képesek legyenek több beteget hatékonyabban, ráadásul távolról figyelemmel tartani. Az online platform továbbá riasztást küld az egészségügyi személyzetnek a romló esetekről, amelyek sürgős ellátást igényelnek.
  • A szintén magyarországi PrO4Bake kezdeményezés célja, hogy optimalizálja a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) formájában működő pékségek termelési folyamatait az élelmiszerhulladék csökkentése és az energiafogyasztás minimalizálása érdekében. A mesterséges intelligencia alkalmazásával és a kereslet előrejelzésének digitális összekapcsolásával a PrO4Bake elemezni tudja a fogyasztók észrevételeit és igényeit, és segít a termelés programozásában.
Az EIT 2020-as innovációs díjának jelöltjei között Magyarország mellett Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc, valamint az Egyesült Királyság kezdeményezései szerepelnek.A DÍJ ÖT KATEGÓRIÁJA MINDEGYIKÉNEK ELSŐ HELYEZETTJE 50 EZER EURÓ (MINTEGY 17,5 MILLIÓ FORINT), A MÁSODIK HELYEZETTEK 20 EZER EURÓ (MINTEGY 7 MILLIÓ FORINT), A HARMADI HELYEZETTEK 10 EZER EURÓ (MINTEGY 3,5 MILLIÓ FORINT) PÉNZJUTALOMBAN RÉSZESÜL.

 

A közönség számára online szavazásra nyílik lehetőség, amely november 16-án kezdődik az eitawards.eu oldalon. Az idei díjátadót az öt kategória győztes bemutatójával december 8-án és 9-én online rendezik.

 

Forrás: origo.hu

Közösség