Hírek

Küszöbön egy újabb ipari forradalom, de a mérnökök már az azt követőt tervezik

Amíg Magyarországon szórványos az 5G elérhetősége, a mérnökök már a következő generáció ipari forradalmáról beszélnek. Az ipari metaverzum és a gazdaság zöldítése is előtérbe kerülhet.

Thierry Klein, a Nokia Bell Labs elnöke volt a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) által szervezett Innovációs Nap és Kompetenciavásár keynote előadója a balatonfüredi BME Tudáscentrumban, aki a 6G technológia kihívásairól és üzleti lehetőségeiről tartott előadást.

A kilenc Nobel-díjjal, nyolc Turing-díjjal kitüntetett Nokia Bell Labs jelenleg a NASA-val dolgozik azért, hogy létrehozzák a világ első távközlési hálózatát a Holdon. Ipari metaverzum, a közlekedés és gazdaság zöldítése, intézményi klímastratégia, nemzetközi kutatói együttműködések és hatékony pályázati partnerségek elősegítése: csak néhány terület azok közül, melyeket közelebbről is megismerhettek a szakmai rendezvény résztvevői.

Klein szerint a 6G várhatóan 2030-ra fog beköszönteni. Az új technológiában az emberi és digitális kommunikáció hatékonyságának növelése mellett már kiemelt szerepet kap a fizikai aktivitások elemzése és befolyásolása is.  „Ezek az autonóm, hibrid technológiák alapjaiban változtatják meg az ipar jövőjét azzal, hogy folyamatosan monitorozni és fejleszteni tudják a fizikai aktivitások hatékonyságát.

A következő ipari forradalom a küszöbön áll, amelynek célja a termelékenység, a biztonság és a fenntarthatóság növelése” – tette hozzá Thierry Klein.

Vállalati együttműködésekkel erősít a BME

„A Műegyetem innovációs ökoszisztémájának sikeres kialakításához és működtetéséhez nagy mértékben hozzájárult a Kompetencia Központ létrehozása és a Nemzeti Laboratóriumok Program elindítása. Emellett kiemelt hangsúlyt helyeztünk az iparjogvédelemre és a startupok támogatására is, melyek tovább erősítik az ipari szereplők és az egyetem közötti együttműködéseket” – emelte ki a rendezvény köszöntőjében Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese.  

A BME jelenleg 4 nagyvállalattal (Bosch, Mol, Thyssenkrupp és ZÁÉV) folytat együttműködést a Biztonságtudományi és technológiai kompetencia központ keretein belül, amit az NKFIH 2,5 milliárd forintos pályázati támogatása finanszíroz.

„A hallgatóknak itt védett környezetben van lehetőségük kipróbálni és tesztelni az innovatív eszközeiket. A program keretében új épület- és szervezetfejlesztések, K+F+I projektek és kutatási infrastruktúra fejlesztések zajlanak” – emelte ki Kotán Attila, a BME kancellára.

Forrás: forbes.hu

Közösség