Hírek

Középpontban a fenntarthatóbb európai növekedés: startupokat és scaleup innovátorokat keresnek – 1 millió euró összegű díjazás a tét

•Az EIT Community Booster programra olyan európai startup és scaleup vállalkozások jelentkezését várják, amelyek az új európai Bauhaus kezdeményezés céljaival összhangban álló innovatív megoldásokkal képzelik el üzleti növekedésüket. •A 20 kiválasztott vállalkozás 1 millió euró összértékű támogatást kap növekedési tervei megvalósításához.

A vállalkozók a változás motorjai. Ezen filozófia mentén indít az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), valamint az Intézet 5 tematikus innovációs közössége új programot, hogy elősegítse az új európai Bauhaus kezdeményezés sikerét és hozzájáruljon egy fenntarthatóbb és befogadóbb Európa megvalósításához.

Az EIT Community Booster programot az EIT Digital szervezete fogja össze, a program megvalósításában pedig további 4 tematikus innovációs közöség vesz részt: az EIT Climate-KIC, az EIT Food, az EIT Manufacturing, valamint az EIT Urban Mobility is. Az öt innovációs szervezet olyan startup és scaleup cégek jelentkezését várja, amelyek a városi élet, az ipar, a klímaváltozás, az élelmiszer szektor, a jólét és egészség valamint az életminőség területén kínálnak fenntartható módon üzleti potenciállal kecsegtető megoldásokat, amelyek a nemzetközi piacokat is forradalmasíthatják.

A program során 20 kiválasztott vállalkozás egyenként 50 ezer euró támogatásban részesül növekedési tervei megvalósításához. A támogatáshoz a résztvevők részben közvetlen kifizetés formájában, részben pedig olyan szolgáltatásokon keresztül jutnak hozzá, amelyek segítségével növekedési pályára állíthatják vállalkozásukat.

Az Európai Bizottság azzal a célkitűzéssel indította el az új európai Bauhaus kezdeményezést, hogy a kontinens polgárainak összefogásával pozitív, kézzelfogható eredményekké alakítsa az európai zöld megállapodás törekvéseit. Ennek megfelelően az EIT Community Booster olyan startup és scaleup vállalkozásokat keres és kíván támogatni, amelyek tevékenységükben az új európai Bauhaus három pillérét képviselik:

  1. Fenntarthatóság: klímacélok, körforgásos gazdaság, zéró szennyezés, biodiverzitás,
  2. Esztétikum: élmény és stílus a funkcionalitáson túl,
  3. Befogadás: sokszínűség, hozzáférhetőség, megfizethetőség.

A kezdeményezés ötvözi a globális és a lokális megközelítés elvárásait, ösztönzi a közösségi tudásra építő részvételt és a transzdiszciplináris megoldásokat.

Gioia Ghezzi, az EIT igazgatótanácsának elnöke elmondta: "Az EIT közösség támogatja az új európai Bauhaus kezdeményezés célkitűzéseit, és az elmúlt években olyan ökoszisztémát épített fel, amelynek segítségével Európa-szerte képes megtalálni az izgalmas ötleteket és ígéretes startupokat. Biztosak vagyunk benne, hogy új programunk segítségével olyan kreatív és innovatív megoldásokat fedezünk fel és segítünk a tovább fejlődésben, amelyek új dimenziókat nyitnak meg a fenntartható, esztétikus és megfizethető életterek kialakításában Európában."

Az EIT közösség Európa vezető innovációs szervezete, ökoszisztémája, amely kiterjedt hálózattal és gazdag tudásbázissal rendelkezik. Az új program ezeket az erőforrásokat felhasználva kapcsolja össze az EIT Digital, az EIT Climate-KIC, az EIT Food, az EIT Manufacturing és az EIT Urban Mobility berkein belüli működő legjobb, az üzleti növekedést támogató programokat.

Az új program keretében a fejlődés különböző szakaszaiban járó vállalkozások komplex támogatásban részesülnek az alapfokú üzleti képzésektől a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés biztosításán át a nemzetközi piacra lépésben nyújtott segítségig. A támogatás célja, hogy a kiválasztott vállalkozások, innovátorok képesek legyenek megvalósítani növekedési céljaikat, könnyebben juthassanak forrásokhoz és léphessenek ki a nemzetközi piacokra. Működési területüktől és tapasztalatuktól függően a vállalkozók az EIT Community Booster összesen 5 alprogramja közül egyhez, de akár többhöz is csatlakozhatnak, ezen keresztül vállalva részvételt az új európai Bauhaus kezdeményezés célkitűzéseiben.

Az EIT Community Booster öt alprogramja a következő:

 

  • EIT Digital Accelerator: olyan scaleup vállalkozások jelentkezését várják, amelyek a digitális transzformációban rejlő potenciált kiaknázva fejlesztenek innovatív, több iparágban, városban és közösségben is használható megoldásokat, a zöld, biztonságos és fenntartható jövő érdekében, egyszerre képviselve a körforgásosság, a befogadás és az esztétikum elveit.
  • The Clean Cities ClimAccelerator: az alprogram olyan startupokat céloz, amelyek a megújulóenergia-ipar, a közlekedés, a zöldterület-fejlesztés és az energiatakarékos átalakítások területén lépnek fel innovatív megoldásokkal, hozzájárulva ezzel a fenntarthatóbb, egészségesebb és tisztább városi környezethez és ezen keresztül a polgárok életminőségének javításához.
  • EIT Food Accelerator Network: az alprogram olyan startupokat vár, amelyek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén kívánnak hatást gyakorolni, és elkötelezettek egy egészségesebb, megbízhatóbb és fenntarthatóbb élelmiszerlánc kialakítása iránt, egyaránt a helyi és globális közösségek számára.
  • EIT Manufacturing Accelerator: az alprogram célja, hogy olyan startupokat támogasson, amelyek "zöldebbé" tehetik a különböző gyártó tevékenységeket és azok társadalmilag is fenntartható átalakítását tartják szem előtt. Integrálják a hosszú távú, a termék egész élettartamára kiterjedő gondolkodást az ipari ökoszisztéma működésébe.
  • EIT Urban Mobility Accelerator: azon startupok jelentkezését várják, amelyek célja megtalálni a beépített, burkolt városi felületek fenntarthatóbb, "zöldebb" alternatíváit, ezzel együtt növelve a városi biodiverzitást, elősegíteni a városi polgárok jólétét célzó szabad hozzáférésű szolgáltatások és/vagy a mindenki számára elérhető közlekedési megoldások terjedését a társadalmi integráció egyik fő oszlopaként.

Hogyan lehet jelentkezni?

A program jelentkezési határideje 2021. december 17., 23:59 CET. A programokról, kiválasztási kritériumokról és elnyerhető díjakról további információ a program weboldalán található.

***

 

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Európa innovációs képességeit erősíti. Célja a sürgető globális kihívások megoldásának elősegítése, a tehetséges vállalkozók támogatásán keresztül elősegítve a fenntartható növekedést és a szakképzettséget igénylő munkakörök számának emelkedését Európában. Az EIT az Európai Unió egyik szervezete, mely a Horizont Európa, az EU Kutatási és Innovációs Keretprogramjának szerves részeként működik. A szervezet támogatja a dinamikus páneurópai partnerségek kialakulását, és a vezető vállalatok, kutatóintézetek és egyetemek közös részvételén alapuló EIT innovációs közösségeket. Az EIT Közösség vezető partnereivel együtt az innovációs és vállalkozói programok széles skáláját kínálja egész Európában.

Az EIT Közösség Új Európai Bauhaus kezdeményezése

Az EIT Közösség Új Európai Bauhaus kezdeményezésének célja a fenntartható megoldásokon dolgozó vállalkozások támogatása, az oktatás és az európai polgárok bevonásának fejlesztése révén, összekapcsolva az innovációt, a kreativitást és a formatervezést az európai polgárok életminőségének javítását célzó Új Európai Bauhaus küldetésével. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által indított kezdeményezés élén az EIT Climate-KIC áll, és közreműködik benne az EIT Digital, az EIT Food, az EIT Manufacturing, és az EIT Urban Mobility innovációs közösség is, annak érdekében, hogy a tudományt, a technológiát, a művészetet és a kultúrát összekötve harcolhassanak a klímaváltozás ellen.

Az EIT Digital

Az EIT Digital egy olyan versenyképes digitális Európa létrehozásában és kialakításában hisz, mely befogadó, igazságos és fenntartható, s melynek célja, hogy globálist hatást érjen el a vállalkozói tehetség és a digitális technológia által mozgásban tartott európai innováció révén.

Az EIT Digital az innováció jövőjét testesíti meg a legjobb európai vállalatok, kkv-k, startupok, egyetemek és kutatóintézetek páneurópai, több érdekelt felet érintő nyílt innovációs ökoszisztémájának mozgósításával, ahol diákok, kutatók, mérnökök, vállalkozás fejlesztők és befektetők válaszolnak a digitális vállalkozások technológiával, tehetséggel, képességekkel, üzleti és tőkebevonással kapcsolatos igényeire. 

A digitális vállalkozások, digitális termékek és szolgáltatások következő generációjának felépítése és a digitális vállalkozói tehetségek kinevelése által az EIT Digital abban segíti a vállalkozásokat, hogy a digitális innováció élén álljanak a technológia, a tehetség és a növekedés támogatása által.

További információért látogassa meg a www.eitdigital.eu oldalt.

Az EIT Climate-KIC

Az EIT Climate-KIC egy olyan, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által támogatott innovációs szervezet (Knowledge and Innovation Community, röviden KIC), mely a zéró karbon kibocsátású, éghajlatváltozással szemben ellenálló társadalomba való átmenet felgyorsításán dolgozik.  Olyan innovációkat azonosít és támogat, amelyek hozzásegítik a társadalmat az éghajlatváltozás hatásainak enyhítéséhez és az ezekhez való alkalmazkodáshoz. Az EIT Climate-KIC alapfilozófiája, hogy a karbon-mentes, fenntartható gazdaság nemcsupán a klímaváltozás katasztrofális következményeinek megelőzése érdekében szükséges, hanem rengeteg lehetőséget kínál az üzleti élet és a társadalom számára.

Az EIT Food

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által létrehozott EIT Food befogadó és innovatív közösséget épít változatos hátterű élelmiszeripari partnerekből, az innováció és a vállalkozói szellem Európa-szerte történő előmozdításának céljából. A szervezet hisz abban, hogy mindannyian felelősek vagyunk abban, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk, így ezen iparág fejlesztéséhez is együttműködés szükséges.

Az EIT Food egy olyan az élelmiszer értékláncáról holisztikus szemléletet nyújtó, egyedülálló, változatos partnerekből álló hálózat kiépítésén dolgozik, melyben az iparág kulcsszereplői, az agro-élelmiszer startupok, a kutatóintézetek és az egyetemek Európa-szerte egy innovatív és vállalkozói szellemű élelmiszerágazat létrehozásában működnek együtt.

Az EIT Manufacturing

Az EIT Manufacturing az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) egyik innovációs közössége, mely összekapcsolja Európa vezető gyártási szereplőit. Az erősen interdiszciplináris és megbízható közösség segítségével egyedülálló értéket adnak az európai termékekhez, folyamatokhoz és szolgáltatásokhoz inspirálva a globálisan is versenyképes és fenntartható gyártás megteremtését.

Az EIT Urban Mobility

Az EIT Urban Mobility az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) egy olyan kezdeményezése, mely 2019 januárja óta azon dolgozik, hogy ösztönözze a városi közlekedés olyan pozitív változásait, melyek hozzájárulnak az élhetőbb városok létrejöttéhez. A szervezet célja, hogy a városi mobilitást átformáló legnagyobb európai kezdeményezéssé váljon, mely célhoz hozzájárul az Európai Unió szervétől, az EIT-től érkező, akár 400 millió eurós (2020–2026) társfinanszírozás is.

 

Sajtókapcsolat:

Pépel Julianna

M +36 30 936 9532

E  julianna.pepel@wshungary.hu

Maria Boychenko +358 401 696909

 E maria.boychenko@eitdigital.eu

 

Közösség