Hírek

„KLÍMABARÁT KÖZLEKEDÉS MINDENKIÉRT”-EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT

Az idei év mottója: „Klímabarát közlekedés mindenkiért”. Ez tükrözi azt a nagyszabású európai tervet, amely kontinensünket 2050-re karbonsemlegessé szeretné tenni és amely az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) fontos eleme. A téma ezen felül nagy hangsúlyt fektet a kibocsátásmentes közlekedés hozzáférhetőségére és a minden európai polgárt bevonó keretelvek kidolgozására.

A klímaváltozás és az azzal járó környezeti hatások – áradások, aszályok és hőhullámok – jelentik az egyik közvetlen fenyegetést az európai polgárok jólétére. A globális felmelegedés 1,5°C alatt tartását célzó Párizsi Megállapodás értelmében elengedhetetlen, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon Európa. Az európai városok éghajlati, földrajzi és társadalmi-gazdasági különbségei ellenére lehet olyan lépéseket tenni, amelyek elősegítik a zéro kibocsátású és mindenki számára nyitott városi környezet létrehozását. A 2020-as EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT tehát arra ösztönzi az embereket és a települési önkormányzatokat, hogy tegyenek a karbonsemleges Európa hosszú távú céljának eléréséért.

 A hosszú távú stratégia eredménye ugyan csak a távoli jövőben lesz kézzelfogható, a környezetszennyezést, a szén-dioxid-kibocsátást vagy a forgalmi torlódások csökkentését célzó közvetlen intézkedések hatása azonnal érezhető. A városokban és azok körül kialakuló forgalmi torlódások jelenleg évente majdnem 100 milliárd eurót emésztenek fel, ami az EU GDP-jének egy százaléka. Ezenfelül körülbelül 400 000 korai elhalálozás tudható be közvetlenül a légszennyezésnek. A hosszú távú intézkedések bevezetése – például a gyaloglás vagy a kerékpározás népszerűsítése, az alacsony kibocsátású vagy karbonsemleges tömegközlekedés támogatása – tehát azonnali pozitív hatásokkal jár.

A részt vevő önkormányzatokat arra buzdítjuk, hogy a Mobilitási Hét céljai érdekében idén a fenntartható, környezetbarát és biztonságos mobilitás érdekében szükséges és lehetséges állandó intézkedések meghozatalára koncentráljanak, elősegítve településükön a gyalogos, kerékpáros,  valamint a közösségi közlekedés feltételeinek javítását.

 Az Európai Mobilitási Hét  a vonatkozó COVID-19 biztonsági előírások szigorú betartása mellett, valamint a helyben hozott védelmi intézkedések figyelembe vételével rendezhető meg.

Forrás: https://emh.kormany.hu/

Közösség