Hírek

Kétmilliárd forintos támogatásban részesülnek startup inkubátorok

Lezárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közreműködésével kiírt Startup Factory pályázat, a technológiai inkubátorok megkezdett tevékenységének folytatását támogató programban hét pályázó részesült egyenként 300 millió forintos támogatásban - közölte az ITM szerdán az MTI-vel.

A startup vállalkozások fejlődéséhez, nemzetközi piacra lépéséhez elengedhetetlen az innovációt serkentő szakmai támogató környezet, a globális kapcsolati háló és vállalati infrastruktúra kialakításához szükséges segítség. A Startup Factory pályázat szakmai koncepcióját az ITM együttműködésével és javaslatai alapján, a korábbi pályázatok tapasztalatai és a legjobb nemzetközi gyakorlatok figyelembe vételével alakította ki az NKFIH.
   
A felhívásra a korábbi pályázatokon nyertes vagy a kiválasztás utolsó köréig eljutott, legalább háromévnyi inkubációs tevékenységgel rendelkező technológiai inkubátorok jelentkezhettek. A Startup Factory pályázat a korábbi működés eredményességét mérő objektív kritériumok és üzleti tervek alapján legsikeresebbnek bizonyult inkubátoroknak biztosít lehetőséget tevékenységük folytatására, lehetőséget ad a felhalmozott tapasztalatok megőrzésére, további hasznosulására.
  
A közlemény idézte Gulyás Tibort, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkárát, aki elmondta, a technológiai inkubátorok megfelelő piaci-szakmai jártassággal, professzionális módszertannal és kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, igénybevételük hatékony eszköze a startupok támogatásának. A programra tíz pályázat érkezett, végül hét inkubátor nyert egyenként 300 millió forintot. A forrást hazai startupok közvetlen támogatására fordíthatják Budapest mellett négy vidéki helyszínen, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Veszprémben is - tette hozzá az államtitkár, aki szerint a korábbi programok tapasztalatai kedvezőek, a 120 fölötti inkubált cég csaknem fele már árbevételt termel, a további - részben külföldi - tőkebefektetések összege meghaladta az állami ráfordítás összegét.
   
Közölték, hogy 2013 és 2016 között 14 technológiai inkubátor kapott közvetlen állami támogatást, elsősorban az élettudományok, a mesterséges intelligencia, a Big Data és a Fintech (pénzügyi technológia) témakörében. A támogatott startupok között előfordultak sport- és oktatási technológiát, digitális médiát vagy robotikát érintő megoldások szállítói is. A pályázaton az inkubátoroknak végig kell kísérniük a startupok fejlődési útját, az ötlet fázistól a prototípusfejlesztésen át egészen a piacra lépésig. Fontos elvárás a fenntartható üzleti modell kialakítása és a második körös befektetésre való alkalmasság elérése.
   
Az ITM a társbefektetői források felhasználásával kívánja fokozni az inkubátorok kockázatvállalási hajlandóságát, ezzel is segítve a gyors növekedésre képes induló vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs eredményeinek piaci hasznosulását. A támogatások erősítik a hazai startup ökoszisztéma növekedési képességét, ösztönzik az innovatív ötletek felszínre kerülését és megvalósítását - olvasható a tárca közleményében.

 

Forrás: profitline.hu

Közösség