Hírek

Innováció, vírusra is hangolva

A koronavírus járványszerű terjedése óta mindenki a védőoltás kifejlesztésével és a gyógyszeres megoldásokkal foglalkozik. Sokan elfelejtik, hogy ez még minimum másfél év. Mi lesz addig?

Amíg ez nem következik be, számos iparágnak lehet felelőssége abban, hogy kreatívan építse be kutatás-fejlesztési stratégiá-jába a védekezést. Egy harminc országban aktív kozmetikai cég alapítójaként magam is elgondolkoztam azon a járvány terjedésének elindulásakor, hogy mi most az én felelősségem.

Már március legelején azon gondolkodtam, hogy kinek mit kellene tennie ahhoz, hogy megállítsuk a szörnyszülött SARS-CoV-2 (Covid–19) vírust. Átgondoltam számos iparág helyzetét, és persze a saját szerepünket is kozmetikai gyártóként, több száz család egészségéért felelős munkáltatóként. Arra jutottam, hogy például a takarítási technológiák és protokollok nem nagyon változtak a vírus berobbanása óta, pedig egyes baktériumok akár öt napig is élhetnek az irodákban és a lakóhelyeken megszokott felületeken. Az első védvonal fejlesztésében kézenfekvő szerepet játszhatnának a tisztítószergyártók, amelyek termékeik tisztítófunkciója mellett vírusvédelmet is biztosíthatnak. A tisztítóanyagok egy része már alkalmas erre, de szisztematikusan ki lehetne bővíteni a kört minden területre. Vagy ismerünk már vízlepergető és izzadságelvezető ruhákat, de olyat még nem, hogy a ruhák külső felületein valamely gyártó baktérium- és víruslepergető felületet alakított volna ki. Pedig a természetes és a műszálas textíliák is keverhetők vegyi anyagokkal. Egy ilyen technológiai fejlesztés persze nem olyan egyszerű, ráadásul a ruházati cégek inkább az ökotudatosság irányába haladnak, és az anyagokban és a bevonatukban is próbálják csökkenteni a nem természetes összetevőket.

Sajnos kevés az olyan vállalat, amely a nehezedő gazdasági körülmények között a megmaradt erőforrásait és energiáját innovációra tudja fordítani,

- de mostantól mégsem tehetjük meg, hogy ne illesszük be a gondolkodásunkba a vírusok és a baktériumok elleni védekezést. A ruházati ipar, a takarítás és a vegyszergyártás mellett
– ki gondolná? – akár a saját szakterületem, a kozmetikai ipar is a védekezés első vonalába léphet. Sőt, mi ezt meg is tettük.

Amikor láttam, hogy a koronavírus robbanásszerű terjedésekor mennyire kiemelt szerepet kap a fertőtlenítés, azonnal lépést váltottunk, és megnéztük, hogy vajon képesek vagyunk-e olyan terméket előállítani, amely egyszerre védi a szervezetünket és a bőrünket is. Tudomásom szerint ilyen nem nagyon létezett a világon, de nem tartottuk lehetetlen feladatnak. Azonnal átvizsgáltuk a termékportfóliónkat már ilyen szempontokat is mérlegelve, és új cselekvési tervet határoztunk meg. Abból indultunk ki, hogy a tiszta alkoholos, klóros vagy hipós behatás a bőrön igen káros lehet, ezek használata nem ajánlott, és a legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítők is károsítják hosszú távon a bőrt. A szappantartalmú mosakodószerek ideiglenes megoldások lehetnek, mert rendszeres használat mellett szárítják a bőrt, és befolyásolják a pH-értékét. A járványhelyzetben azonban a kezünk, az arcunk és más bőrfelületek folyamatosan ki vannak téve a baktériumoknak, vírusoknak, azaz a bőrünk rendszeres és alapos fertőtlenítése elengedhetetlen.

A fejlesztésünk eredménye egy a világ vezető termékminősítő cége, a TÜV által is bevizsgált és akkreditált termék lett, amely tudomásom szerint a világon elsőként mondhatja el magáról, hogy egyszerre fertőtlenít és ápolja is a bőrt.

A komfort és a szépség együttesen és külön-külön mindig is fontos tényezője volt az innovációknak. A kozmetikai iparágnak is ennek a kibővült igénynek kell mostantól megfelelnie. Mi próbáltunk az igények elé menni. Az általunk alkotott termék sikerrel óvja a bőrt, miközben fertőtlenít, ráadásul mosható textilmaszkokra, sőt, adott esetben bármilyen tárgyra alkalmazható.

Mindez azonban csak az első lépés.

A koronavírus sok szempontból megváltoztatta a gondolkodásunkat. Jó látni, hogy az emberiség nagy része képes volt arra, hogy egy irányban mozogjon, és számos helyen sikerült gátat szabni a vírus terjedésének a kormányok, az állampolgárok, az egészségügy és a vállalatok együttműködésének eredményeképpen.

Most meg kell tennünk a következő lépést is: az innovációs stratégiákba kell beépítenünk a vírusok és a baktériumok elleni védelmet úgy, hogy a termékeink alapértékeit is megtartjuk.

 

Forrás: https://www.vg.hu/

Közösség