Hírek

Innováció és horror: a cég, ami a szemünk előtt forgatja fel a világot

Egyelőre ízlés dolga, hogy ki mit gondol a mesterséges intelligencia (AI) fejlődéséről. Lehet rettegni, hogy elveszi a munkánkat vagy egyenesen leigázza az emberiséget, de lehet akár bizakodni is, hogy megszabadít a munka terhétől, és megkönnyíti az életünket – ma még a legnagyobb techzsenik sem tudhatják, hová fut ki a dolog.

Mindenesetre egyre inkább beépül a köztudatba, hogy itt van ez a mesterséges intelligencia, ami így vagy úgy hatalmas változásokat hoz majd a társadalomban. Ezt, mármint hogy rövid időn belül az innovációs konferenciák terepéről a családi ebédek, a tanári értekezletek és a mély kocsmai beszélgetések szintjéig jutott el a téma, legnagyobb részben egyetlen vállalatnak köszönhetjük: az OpenAI-nak.

A 2022-es évet nem lehetett úgy összegezni, hogy ne essen szó a cég minden korábbinál fejlettebb nyelvi modelljéről, az emberi szövegeket előállító ChatGPT-ről, illetve a szöveges instrukciók alapján képeket generáló AI-eszközökről, például a szintén az OpenAI által fejlesztett DALL-E 2-ről. A két fenti idézet is ilyen, az év legnagyobb technológiai áttöréseit sorra vevő cikkekből származik, és jól mutatja, hogy mennyire különbözőképpen lehet hozzáállni a még mindig elképesztően friss (2 és 4 hónapja bemutatott) technológiákhoz. De akár az Atlantic tudományos évösszegzőjét is lehet idézni: „Az ilyen hátborzongató eszközök, amelyek az elménkből nőttek ki, megváltoztathatják a gondolkodásunkat arról, hogyan dolgozunk, hogyan gondolkodunk, és hogy mi is valójában az emberi kreativitás.”

A 2015-ben alapított OpenAI több szempontból is borította a techvilágban fennálló rendet. A 2010-es években az volt az alaphelyzet, hogy a mesterséges intelligencia legnagyobb, de legalábbis leglátványosabb fejlődését a nagy techcégek, például a Google (bocsánat, Alphabet), a Facebook (elnézést, Meta), vagy az Amazon saját AI-részlegei generálták, és amikor netán felbukkant egy-egy független kutatócég, akkor azokat a nagyok felvásárolták. Így lett például a DeepMind a Google-birodalom része, de az Apple sem maga fejlesztette, csak megvette a Sirit, amelynek a fejlesztőjét, a Nuance Communicationst végül a Microsoft kaparintotta meg tavaly közel 20 milliárd dollárért. Ebben a közegben tudott megmaradni külön entitásnak az eleinte nonprofitként indult, de később is csak befektetésekből és partnerségekből pénzt szerző OpenAI.

Tovább a teljes cikkre: https://qubit.hu/2023/01/27/innovacio-es-horror-a-ceg-ami-a-szemunk-elott-forgatja-fel-a-vilagot

Közösség