Hírek

Hírek a GreenReg hálózatból: Hol tartunk most?

Idén a GreenReg projekt megvalósítása a második évébe ért. Egy eseményteli éven vagyunk túl és mostanra elérkeztünk a projekt talán legizgalmasabb részéhez, a Zöld Nagykövetek hálózatának élettel való megtöltéséhez, a közös tanuláshoz, a résztvevő szervezetek miniprojektjeinek megvalósításához.

A projekt kétéves, 2020. január 1-én kezdődött és 2021. december 31-én ér véget. Mint szinte minden más területen, tavaly itt is komoly nehézségeket okozott a vírushelyzet. Ez leginkább a személyes találkozók megszervezését nehezítette – holott a projekt egyik fő célkitűzése a közösségépítés, a közös munka.

Mindenesetre a tavalyi év során “életre kelt a projekt” az on-line térben: elindult, és több, mint 100 hasznos anyag került ki a projekt GreenCloud nevű portáljára. A https://green-cloud.si/hu/honlap/ címen elérhető tudástár hét témakörben tartalmaz letölthető dokumentumokat szlovén, magyar és angol nyelven. Szlovén és magyar oldalon is elindult a projekt facebook lapja, melyet a “GreenReg projekt a fenntartható fejlődésért” címen találnak meg. Ide rendszeresen teszünk ki friss híreket – kérjük “lájkolják”: ajánlják kollégáiknak, ismerőseiknek is!

Útjára indult egy hírlevél is, melyet két hetente küldünk ki a Zöld Nagyköveteknek. Reméljük érdekesnek és hasznosnak találják az itt található rövid cikkeket! A közösségépítés keretében ez jó fórum a közös tanuláshoz, a tapasztalatok megosztásához, így mindig örömmel vesszük a megosztható információkat, tippeket!

Mindezek után következzék a projekt talán legfontosabb elemének bemutatása: ez a Zöld Nagykövetek hálózata. A 2020-as év vége felé lezajlott interjúsorozat (ún. „bevezető workshopok”) lezárultával mára elindult és aktív az érdeklődő szervezetekből álló közösség. A közösségen belül korábban megosztottuk a résztvevők elérhetőségét és választott témáját – kérés esetén írjanak nekünk és újra elküldjük ennek a Google XLS-nek a címét.

Ez egy igen színes közösség, melyben olyan szervezetek találhatók, mint Agrárkamara, Vízművek, Inkubátorház, Önkormányzat, Szakképzési Centrum, Egyetem, Alapítvány és Levéltár. Mindegyik szervezet kiválasztott egy számára érdekes témát és ehhez kapcsolódóan valósít meg házon belüli mini projektet. Egyértelműen a legnépszerűbb téma a zöld iroda, azonban fókuszban van az energiatakarékosság, szemléletformálás vagy a szelektív hulladékgyűjtés is.

A munka támogatására tematikus workshopokat is szervezünk. Az első ilyen on-line workshop már le is zárult: 2020. novemberében az energiatudatos életmódról beszéltek a meghívott előadók, illetve ebben a témában tudtak tapasztalatot cserélni a résztvevő Zöld Nagykövetek. Hamarosan következik a második tematikus workshop: a téma iránti érdeklődésre való tekintettel március 10-én zöld iroda témakörben fognak beszélni hazánk vezető szakemberei, sőt a projekt partner ország Szlovéniából is lesz előadó. És természetesen a legfontosabb, rendezvény része lesz a Zöld Nagykövetek közötti eszmecsere is.

Reméljük, hogy ezen rövid összefoglaló valamennyire képet adott a projektben zajló számos eseményről. A munka előrehaladtával természetesen rendszeresen hírt adunk a fejleményekről.

Heves Gábor projektszakértő

 

Közösség