Hírek

Hazai innovációs piactér kisvállalkozóknak

Egy rendkívül innovatív kezdeményezés indult el körülbelül egy éve, a Budapesti Corvinus Egyetem Beszállítói és Iparfejlesztési Központjának támogatásával létrehozott Tungsram – ILEX piactér. Az innovációs platform eddigi tapasztalatairól szólt az MKT Informatikai Szakosztályának kerekasztal-beszélgetése, melyre az 58. Közgazdász Vándorgyűlés keretében került sor.

 

Az ILEX három startupból állt össze: az első szolgáltatási innovációt végez, a második magát az innovációt próbálja átadni a kkv-knak, a harmadik pedig mesterséges intelligencia fejlesztéseket végez. Az elmúlt pár év alatt az egyik jellemző fókuszuk a kis- és közép vállalkozásoknak nyújtott jogi szolgáltatás volt. Ez a fajta tudás, amit akkor megszereztek – több százezer kkv-t elértek a jogi iratmintáikkal vagy ügyvédi szolgáltatásaikkal – felbátorította őket arra, hogy új típusú platformot nyissanak meg: ez az Innovációs Piactér – fejtette ki Ritter Marianna, az ILEX Systems Zrt. Vezérigazgatója.

A kifejezetten kis- és középvállalatok részére kifejlesztett network olyan digitális platform, amely egyre bővülő, kiszervezett vállalati szolgáltatásokkal, jellemzően digitálisan segíti a kkv-k munkáját.

A Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda azért csatlakozott a Piactér nevű platformhoz, mert „ott a helyünk, ahol Magyarországon szellemi tulajdon védelemről vagy iparjogvédelemről komolyabban van szó” – emelte ki Pethő Árpád, a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. ügyvezető igazgatója. A Danubia Magyarország legnagyobb szellemi tulajdonvédelemmel foglalkozó cégcsoportja.

A Corvinus Egyetem megújulása a jelenlegi Covid helyzet ellenére is halad előre. Az egyetem a modellváltással lehetőséget kapott arra, hogy az eddig is jól működő, nemzetközi szinten is elismert akadémiai környezetéhez közelebb hozza azt a fajta üzleti világot, amiben mindannyian élünk – mondta el Stukovszky Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem elnökhelyettese, vállalati és intézményi kapcsolatokért felelős vezetője. Ebbe a vonalba beleillik az együttműködés az Innovációs Piactérrel. Hozzátette, hisznek abban, hogy a hallgatóknak már az egyetemen „bele kell szagolnia a való életbe.” Ez a Corvinus esetében jellemzően az üzleti életet jelenti. „Hiszek abban, hogy az egyetemnek, a 21. század egyetemén már nem csak és kizárólag a hallgatókra kell fókuszálnunk, hanem a kkv-kkal is foglalkoznunk kell.”

Azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú szolgáltatásokat tudnak igénybe venni a kkv-k a Corvinus Egyetem részéről, Stukovszky Tamás elmondta, a Beszállító- és Iparfejlesztési Kutatóközponttal kooperálva meg tudják vizsgálni azt, hogy az adott kkv-knak mire van szüksége, egyfajta diagnosztikát folytatnak le, velük együtt, közösen. Széles az a portfolió, amiben az egyetem már tud a kkv-knak segíteni.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan működik, ha valaki egy igénnyel jelenik meg a Piactérben, hogy tud eljutni a megfelelő szolgáltatóhoz, Ritter Marianna kifejtette: amikor egy kkv úgy dönt, hogy egy innovációs igényt kíván benyújtani, akkor biztos lehet benne, hogy megadott határidők és egyéb kívánalmak szerint ez a Piactér el fog járni. Első lépésként az összes innovációs szolgáltatóval és a kkv-val is aláiratnak egy innovációs SLA-t (Service Level Agreement, szolgáltatási szint szerződés), amiben minden egyes lépés meg van határozva. Egy nagyon átgondolt, innovációs szakértők által többszörösen átvizsgált és szakértett, olyan jellegű működtető áll e mögött a platform mögött, ami biztosítja azt, hogy a kkv-k mindenféleképpen egy nagyon szervezett, strukturált és átgondolt szolgáltatást kapjanak.

Az Innovációs Piactér nem egy egyszerű honlap, hanem egy együttműködésre épülő platform. Egyrészt a tagok találnak maguknak szolgáltatókat, másrészt, jelen van egy egyetem is.

A szellemi tulajdon védelem kifejezetten olyan terület, ahol az ügyfél sok esetben nem tudja, hogy egyáltalán mire van igénye. Fontos szempont, amiért a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda csatlakozott ehhez a platformhoz, hogy a kkv-knak a szellemi tulajdon védelmi tudatosságát fokozzák és felhívják arra a figyelmet, hogy minden cégnek, aki a piacon van, van szellemi tulajdona – mondta el Pethő Árpád.

A Piactérhez csatlakozott többek között Kikindai Éva a köztéri bútorok gyártásával foglalkozó UrbM, De Bonum Kft. tulajdonosa és Papp Gábor a háromdimenziós vetítéstechnikával foglalkozó Freelusion Video Mapping & Dance Company társalapítója is. Azok a kkv-k, akik csatlakoznak az Innovációs Piactérhez, nagyon innováció tudatosak – hangsúlyozta Ritter Marianna.

​​​​​​​Forrás: novekedes.hu

Közösség