Hírek

Gyors segítséget jelent a kisvállalkozásoknak a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program

Gyors segítséget jelent az ötezer fő alatti kistelepüléseken működő mikrovállalkozásoknak a tavasszal induló Magyar falu vállalkozás-újraindítási program - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) webkonferenciáján.

A tíznél kevesebb embert foglalkoztató vállalkozások 2-10 millió forint közötti összegre pályázhatnak az első körben rendelkezésre álló 25 milliárd forintos keretből, ami a 10 milliós újraindítási gyorskölcsönnel is kombinálható - tette hozzá György László.
   
Az államtitkár azt mondta, a vállalkozás-újraindítási programmal szeretnék megerősíteni a kistelepüléseken lévő munkahelyeket, hozzá kívánnak járulni a szolgáltatások minőségéhez, és új munkahelyeket is teremthetnek.
   
A program részleteiről elmondta: a támogatás intenzitása legfeljebb 70 százalék, vagyis 100 forintonként maximum 70-et vállal át az állam a beruházás költségéből. A forrás egyebek mellett bérekre, technológiai korszerűsítésekre, ingatlanfejlesztésre, vállalkozásbővítésre és képzésekre is fordítható. A forráshoz azok juthatnak hozzá, akik legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel rendelkeznek.
   
A Magyar falu vállalkozás-újraindítási program indulásának pontos dátumát György László még nem tudta megmondani, de kérdésre válaszolva azt jelezte, hogy a pályázatokat 45-60 nap alatt minden esetben elbírálják majd.
   
Ha sikeres lesz a program, a nyár folyamán újabbat indítanak - jegyezte meg.
   
"A vidék nem marad egyedül" - összegezte a program üzenetét Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari önkormányzat közgyűlésének elnöke emlékeztetve a korábban meghirdetett Magyar falu program sikerére. A politikus szerint az előzetes felmérések alapján óriási érdeklődés várható a kistelepüléseken a vállalkozás-újraindítási program iránt.
   
Miklóssy Ferenc, a térségi iparkamara elnöke a program széleskörű megismertetésére kérte az önkormányzatokat és a kamarai szervezeteket.

Forrás: profitline.hu

Közösség