Hírek

Gondos Pakkot állított össze időseknek a MOME Innovációs Központja

A Gondos Pakk olyan tárgyakat, eszközöket tartalmaz, amelyek a higiénia mellett a bezártság problémájára is fókuszálnak, ezért segíthetnek az egyedüllét érzésének csökkentésében.

A Kreatívnak eljuttatott közlemény szerint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központ (MOME IK) Szociális Design Kutatócsoportja által létrehozott MOME segítő pakkok izolációra olyan digitálisan letölthető fizikai csomagok, amelyek a különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközök és holmik fizikai megvalósításához tartalmaznak útmutatást, valamint fontos ismereteket, információkat biztosítanak – mindezzel segítséget nyújtva az izoláció időszakára.

A pakkok és a bennük található használati útmutatók szakemberek bevonásával készülnek. A csomagok know how-ja a benne lévő termékek listájától kezdve a kommunikációs anyagokon át a MOME kutatói által tervezett útmutatókig digitálisan letölthető formában elérhetők bárki számára, aki tenni szeretne embertársaiért. Így a segítő dobozokat akárki összerakhatja a közvetlen környezetében élők vagy akár hátrányos helyzetű csoportok számára is. A MOME Segítő Pakkok első darabja, a csecsemőgondozásra fókuszáló Baba Pakk után elkészült az idősebb korosztálynak szóló Gondos Pakk is.

A közlemény szerint a Gondos Pakk a 65+ generációt célozza. Az egészségügyi statisztikák alapján ez a korosztály a fertőzésveszély szempontjából kiemelten veszélyeztetett. Számukra különösen fontos, hogy betartsák az izolációra vonatkozó előírásokat. Ez a helyzet sokak számára jelent kihívást, hiszen a környezettől való szeparáltság szeretteiktől, barátaiktól is elszakítja őket. A 65 év feletti korosz-tálynak tervezett csomag olyan tárgyakat, eszközöket tartalmaz, amelyek segítenek az izolációs helyzetben felmerülő szükségletek és igények kielégítésében.

A csomag fókuszában a higiénia és fertőtlenítés áll. Emellett a doboz javasolt további tartalmai az egészségmegőrzés, a napi rutin, a szabadidős tevékenységek köré szerveződnek és olyan eszközöket is tartalmaznak, amelyek örömet okozhatnak, esetleg valamelyest feledtetik az elszigeteltség okozta nehézségeket.

Fehér Bori és Gulyás Sára, a Gondos Pakk tervezői szerint „a higiénia mellett a bezártság kérdésére is fontos fókuszálni ebben az izolált helyzetben. Azt gondoljuk, a gondoskodás segíthet az egyedüllét és magára maradottság érzésének csökkentésében. Ezért a dobozba egy ajtóra akasztható fertőtlenítő/rendszerező mellett olyan tárgyak elhelyezését is ajánljuk, amelyek hozzájárulhatnak az egészségmegőrzés és szabadidő eltöltésének különböző módjaihoz. A Gondos Pakk célja: Segítünk, hogy mások segíthessenek.”

A doboz javasolt tartalma egyrészt a fertőtlenítéshez szükséges eszközök tárolásában segítő, DIY elkészíthető rendszerezőből áll, amiben a maszkokat és kesztyűket, szemetes zacskót, fertőtlenítő kendőt és sprayt tárolhatjuk. A MOME tervezői a felakasztható rendszerező elkészítéséhez letölthető útmutatót készítettek. Emellett a csomagba kerülhetnek az izolációt enyhítő, szabad-idős eszközök, valamint a napi rutinhoz és a mentális és fizikai egészségmegőrzéshez kapcsolódó tárgyak.

Forrás: http://kreativ.hu/kreativ_online/cikk/gondos_pakkot_allitott_ossze_idoseknek_a_mome_innovacios_kozpontja

Közösség