Hírek

Fellendült a digitalizálás az osztrák kkv-szektorban

Azok a ausztriai kis- és középvállalkozások, amelyek – például a mesterséges intelligencia vagy a kobotika területén történő innováció révén – szeretnék újjáépíteni gyártási folyamataikat, támogatást kapnak az Európai Digitális Innovációs Központ (EDIH) kutatóitól Linzben és Bécsben.

A termelési folyamataikat digitalizálni kívánó kis- és középvállalkozások (kkv-k) novembertől támogatást kapnak az EDIH kutatóitól. Az AI5production névre hallgató projekt olyan területeken nyújt támogatást, mint a kobotika, vagy a mesterséges intelligencia. Az elnevezésben szereplő 5-ös szám az ipari forradalom következő lépésére utal, a kis- és középvállalkozások mesterséges intelligencia által vezérelt digitális átalakulását jelenti, amelyet ezzel a kezdeményezéssel erősíteni kívánnak. Az AI5production olyan uniós forrásokkal is rendelkezik, amelyekből az elkövetkező években akár 130 digitalizációs projektet is kezelni tudnak. Az AI5production központjai a Linzi Technológiai Intézet (LIT Factory) és a bécsi Pilot Factory lesznek.

A TU Vienna Pilot Factory (bécsi tudományegyetem) által koordinált központ 16 bécsi és felső-ausztriai partnerintézményből áll, és a témák széles skáláját öleli fel. A központban a TU Wien, a Bécsi Egyetem és a linzi Johannes Kepler Egyetem mellett az AIT Osztrák Technológiai Intézet, a Profactor, valamint számos kompetenciaközpont és ipari partner is részt vesz. A központ az osztrák vállalatok számára ingyenes hozzáférést biztosít kutatási infrastruktúrához és tudásbankokhoz, hogy a vállalatok digitális átalakulását előmozdítsa. Emellett támogatást nyújtanak a digitalizáció témaköréhez kapcsolódó beruházások finanszírozásának keresésében is.

Ha például egy vállalat olyan gyártási területre szeretne belépni, ahol emberek robotokkal, illetve kobotokkal, azaz együttműködő robotokkal dolgoznak együtt, akkor ezt legfeljebb 15 ezer eurós kis projektek keretében lehet megvalósítani a központban részt vevő összesen 16 intézmény szakértőinek segítségével. Az ilyen “megvalósíthatósági tanulmányok” mellett a cél az, hogy 2025-ig mintegy 200 képzést tartsanak a “digitalizáció” témájában a vállalatok minden szintjén. A vállalkozásoknak nyújtott szolgáltatások között szerepel továbbá a befektetők keresésében nyújtott támogatás és a hálózatépítés Ausztriában és Európában. A Bécsi Műszaki Egyetem és a Linzi Egyetem által kezdeményezett intézményben egyetemi, nem egyetemi és vállalati partnerek vesznek részt. Az AI5production Bécsre, Felső-Ausztriára és Alsó-Ausztriára specializálódott. A cél azonban az, hogy egész Ausztriát szolgálják – nyilatkozta Christopher Lindinger, a Linzi Egyetem rektorhelyettese.

A Linzi Technológiai Intézet (LIT) “LIT Factory” és a bécsi kísérleti gyár központi kapcsolattartó pontként fog szolgálni. Itt és más központokban a vállalatok megismerkedhetnek az ipari gyártás “emberközpontú, fenntartható és rugalmas” megközelítéseivel, mielőtt ilyen beruházás mellett döntenének.

Az EU intézményként egyre intenzívebben foglalkozik a digitális innovációs központokkal,  valamint a mesterséges intelligencia ipari alkalmzásának előmozdításával. Az egész EU területén összesen kétszáz iylen EDIH központot kell felállítani, 136 jelenleg építés alatt áll – közölte Florian Tursky, a digitalizáció témaköréért felelős államtitkár. Ausztriában négy ilyen központot hoznak létre, amelyek közül az AI5production lesz a legnagyobb – hangzott el a projekt indító rendezvényén. A 3000 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalatok számára a szolgáltatások ingyenesek. Összesen 17 millió euró áramlik mind a négy hazai csomópontba. A források fele az EU-tól, fele pedig a az osztrák gazdasági minisztériumtól származik.

Forrás: jarmuipar.hu

Közösség