Hírek

Európai Zöld Hét 2021.

A környezetszennyezés mindenkit érint – ott van a belélegzett levegőben, az ivóvízben és a termőföldben. Ez az első számú környezeti kiváltó oka több pszichés és fizikai megbetegedésnek és idő előtti elhalálozásnak, főleg a gyermekek, bizonyos betegségekben szenvedők és az idősek körében. Ám a környezetszennyezés nem mindenkit érint egyformán. A kedvezőtlenebb adottságú térségekben élők lakhelye nagyon gyakran szennyezett vagy rendkívül forgalmas területeken helyezkedik el. A környezetszennyezés ugyanakkor a biológiai sokféleség csökkenésének egyik fő oka is. Csökkenti ugyanis az ökoszisztémák arra való képességét, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtsanak, mint például a szénmegkötés és a szennyezésmentesítés.

De ez megelőzhető. Az Európai Unió 2021 tavaszára ütemezett szennyezőanyag-mentességi cselekvési terve az európai zöld megállapodás egyik kulcsfontosságú intézkedése. Hatékonyabb nyomon követés és jelentéstétel, valamint a levegő, a víz, a talaj és a fogyasztási cikkek szennyeződésének megelőzése és helyrehozása révén elősegíti a toxikus anyagoktól mentes környezet kialakítását Európa-szerte.


Ugyanakkor az EU gazdaságának fenntarthatóbb újjáépítéséhez, az újabb munkalehetőségek megteremtéséhez és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez való hozzájárulása révén a Covid19 utáni fellendülést is támogatja. A 2021. évi Európai Zöld Hét fő témája a „szennyezőanyag-mentességi célkitűzés”. Ezenkívül az európai zöld megállapodás további aktuális kezdeményezéseiről is szó lesz majd az eseménysorozaton, mint például az éghajlattal kapcsolatos kezdeményezésekről, a készülőben lévő, vegyi anyagokra vonatkozó fenntarthatósági stratégiáról, illetve az energiával, az iparral, a mobilitással, a mezőgazdasággal, a halászattal, az egészségüggyel és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kezdeményezésekről.

2021. évi EU Zöld Hét lehetőséget nyújt arra, hogy az érdekeltekkel és az érdeklődő állampolgárokkal együtt felfedezzük, hogyan működhetünk együtt a szennyezőanyag-mentességre és a toxikus anyagoktól mentes környezet kialakítására vonatkozó célkitűzések megvalósítása érdekében.További kérdései vannak?
Itt felteheti őket: ENV-GREENWEEK@ec.europa.eu

További információ és forrás: https://www.eugreenweek.eu/hu

Közösség