Hírek

Elindult az EIT válságkezelési kezdeményezése

A COVID-19 válság leküzdésére irányuló, közös uniós erőfeszítések részeként az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) bejelentette az „EIT válságkezelési kezdeményezésének” (Crisis Response Initiative) elindítását. Az EIT igazgatótanácsa úgy döntött, hogy 60 millió EUR összegű kiegészítő finanszírozást különít el az innovátorok számára, hogy ösztönözze a magas hatásfokú megoldásokat, amelyek szembeszállnak ezzel a korábban soha nem tapasztalt társadalmi és gazdasági kihívással.

A finanszírozás új innovációs projektek elindítását teszi majd lehetővé, amelyek a „Járványkezelési projektek” (Pandemic Response Projects) részeként szembeszállnak a közvetlen válsággal, valamint támogatni fogja a rendkívül innovatív induló vállalkozásokat, növekvő innovatív vállalkozásokat és kis és középvállalkozásokat, amelyek elengedhetetlenek a gazdaság gyors helyreállítása céljából, hogy részesüljenek a „Vállalkozástámogatási eszközön” (Venture Support Instrument) keresztül nyújtott kiegészítő finanszírozásból.

 

Mariya Gabriel, az EIT-ért, valamint az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos az alábbiakat nyilatkozta: „A jelenlegihez hasonló, válságos időkben biztosítanunk kell, hogy az erőforrások a mihamarabbi eredményeket célozzák. Biztosítjuk, hogy a pénzügyi támogatás nagyobb mértékű legyen, és gyorsabban eljusson azokhoz, akik a COVID19 miatt felmerülő nehéz kérdésekre a leginkább ígéretes válaszokon dolgoznak. AZ EIT válságkezelési kezdeményezésének köszönhetően az uniós innovátorok kiegészítő támogatásban részesülnek, amely segít nekik e példátlan helyzet leküzdésében, valamint abban, hogy továbbra is innovatív megoldásokat kínáljanak Európa és polgárai számára.”

 

 

 

 

Dirk Jan van den Berg, az EIT igazgatótanácsának elnöke hozzátette: „A COVID-19 által Európára zúdított válság elleni küzdelem hatékonysága érdekében szorosan együtt kell működnünk, és mobilizálnunk kell az erőforrásainkat. Lenyűgözött a vállalkozók ellenálló képessége; az EIT válságkezelési kezdeményezése gondoskodni fog arról, hogy ezekben a válságos időkben pénzügyi támogatásban részesüljenek. Segíteni fog továbbá abban, hogy a fellendülés az egészségesebb, zöldebb, valamint a bolygónk és az emberek számára fenntarthatóbb jövő létrehozására összpontosítson.”

 

Az EIT új kezdeményezése az EIT tudományos és innovációs társulásai által Európa-szerte végrehajtandó tevékenységek két fő csoportjából áll:

  •     Vállalkozástámogatási eszköz: Az induló innovatív vállalkozásokat, a növekvő innovatív vállalkozásokat, valamint a kis és középvállalkozásokat rendkívül meghatározó mértékben érintette a COVID-19 válság, a beruházások elapadtak, és jelentős pénzforgalmi problémák merültek fel. Az EIT által nyújtott további támogatás (pénzügyi, technikai segítségnyújtás és hálózat) segíteni fog az innovatív vállalkozásoknak abban, hogy átvészeljék a válságot, és felgyorsítsák a növekedésüket.
  •     Járványkezelési projektek: Most minden eddiginél nagyobb szükség van innovációkra és új megoldásokra, hogy leküzdhessük a jelenlegi válságot, és megelőzhessük annak újbóli megjelenését. Az EIT ökoszisztémája cselekvésre kész, és mozgósítja az innovátorokat, hogy leküzdje a COVID-19 válság hatásait mind a közvetlen egészségügyi aggodalmak, mind pedig a szükséges, szélesebb körű reakció tekintetében.

A 60 millió EUR összegű finanszírozás ösztönözni fogja az egészségüggyel, éghajlatváltozással, digitalizációval, élelmiszeriparral, fenntartható energiával, városi mobilitással, gyártással és nyersanyagokkal kapcsolatos innovációkat. Az EIT innovációs modelljének rugalmasságát tükrözendő az EIT nyolc tudományos és innovációs társulása határozottan reagált a válságra, és az elkövetkezendő hetekben az e tevékenységekre vonatkozó, további páneurópai felhívásokat indítanak útjukra. 

Az EIT válságkezelési kezdeményezéséről és az innovátorok számára elérhető új finanszírozásról további információ megtalálható a tájékoztatóban.

Forrás: http://www.prim.hu/

Közösség