Hírek

Elektromos mobilitás - öszi rendezvények az ELMOs projektben

Ha valóra válnak a Pannon Novum Nonprofit Kft elképzelései, akkor a Nyugat-dunántűli régió az elektromos mobilitás vezető hazai régiója lehet.

Sajtóközlemény

Ez az ősz az elektromos mobilitásról szól. Az ELMOs projekt finisébe érkezett az utolsó projekttalálkozót 2014 szeptember 9-11 között Győrben tartja a 6 ország 10 szervezetét tömörítő, az elektromos mobilitás terjedését támogató projekt. A Horizon 2020 pályázatot megelőző 7. keretprogram támogatásával megvalósított projekt hamarosan teljesíti vállalt célkitűzéseit. A regionális elemzésekre épülő közösen fejlesztett akciótervek újabb nemzetközi projektegyüttműködésekké formálhatók, a regionális akciók pedig egy egy ország prioritásait tükrözik és elsősorban nemzeti megvalósításra várnak. Az idén várhatóan megjelenő Jedlik Terv és kapcsolódó pályázatok keretében a hazai elképzelések realizálására is nyílhat lehetőség.

Az ELMOs projektpartnereknek a feszített program során lehetőségük lesz megismerkedni a Széchenyi Egyetem laborjaiban fejlesztett elektromos és hibrid hajtású járművekkel, az itt zajló kutatási projektekkel. Bemutatkozik a MOBILIS VoltTimer projektje és a résztvevők kipróbálhatják a projekt eredményeképpen megvalósult járműveket is. A Willisits Mérnök Iroda bemutatja elektromos gokartjait és elektromos hajtásúvá alakított hagyományos autóit, amelyeket szintén személyesen tesztelhetnek a külföldi partnerek.

A Nyugat-dunántúli régiót képviselő Pannon Novum egyedüli magyar résztvevőként ebben a projektben is azért tevékenykedik, hogy a régió mihamarabb az elektromos mobilitás pilot területe lehessen Magyarországon, ahol megfelelő pályázati lehetőségek mellett elektromos mobilitás stratégia fejlesztés, kapcsolódó K+F projektek és népszerűsítő programok indulhassanak újabb hazai és nemzetközi együttműködésekben. A cél, hogy a Nyugat-dunántúli régió az ország mintaterületévé és ezirányú kutatások központjává válhasson.

Szeptemberben (19-21-ig) egy nagyszabású 3 napos rendezvényben több projekt is bemutatkozik az E-VIA osztrák-magyar elektromos rallye keretében Zala megyében. Ott lesz az ELMO projekt is: egy autóval részt veszünk a 2 napos 35 kizárólag elektromos hajtású jármű részvételével zajló rallye-n, Zalaegerszegen és Lentiben társult partnerként előadásokat tartunk a szakmai és a szélesebb közönségnek szóló konferenciákon, a REZIPE projektben kifejlesztett Mobil Napelemes Töltőállomással pedig 3 nap alatt 5 Zala megyei városban demonstráljuk az emissziómentes közlekedés modelljét. Az érdeklődők kipróbálhatják az elektromos kerékpárok által nyújtott komfortot is egy-egy teszt során.

Az ELMOs projekt hivataros zárókonferenciája Strassbourgban lesz 2014 december 2-án, ahol izgalmas témákkal várja a projektkonzorcium a résztvevőket.






 

Közösség