Hírek

Egymástól tanul diák és idős

A Magyar Telekom LEGYÉLTEIS Most Generációs Programja egy jó példája annak, két generáció hogyan tud egymástól tanulni és egymáson segíteni. A programban a középiskolás diákok az idősebb generáció tagjai számára adnak tanácsot, teljesen egyénre szabott módon, számítógép, internet és okos eszközök használatával kapcsolatosan.

Az előírt közösségi szolgálati óráikat a diákok így értelmes és hasznos módon tudják eltölteni, miközben saját javukra is válik, hiszen javul a kommunikációs, prezentációs és együttműködési készségük. A programban való részvétel támogatja a diákok személyiségfejlődését, szociális érzékenységét, és a társadalmi kérdések iránti nyitottságát. A gyerekeknek sikerélményben lehet részük, hiszen abban adnak tanácsot, amiben jók. A hálás, tanulni vágyó örökifjaktól folyamatos köszönetnyilvánítás, dicséret, pozitív visszajelzés éri a résztvevőket.  Általában az iskola számítástechnikai termében megtartott foglalkozások során az idősek párokat alkotnak diákokkal, így mindenki a saját tudásának megfelelő, személyre szabott segítséget és útmutatást kap a foglalkozások során. A digitális terep megismerése magabiztosságot ad az időseknek, ezáltal egyre önállóbban és bátrabban tudják használni az internetet. Maguk a foglalkozások, illetve az ott elsajátított tudás nagyban hozzájárul szociális kapcsolataik életben tartásához, hiszen megtanulhatják például, hogyan tartsák a kapcsolatot a távol maradó családtagokkal, ismerősökkel és hogyan tartsanak lépést az unokákkal. A program a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel átmenetileg online formában valósul meg. Facebook messenger és Viber csoportokhoz lehet csatlakozni, ahol jelen vannak a diákok és idősek, többfajta megoldás is érkezik egy-egy kérdésre, problémára. A diákok által készített tananyagok, 1-2 perces oktató jellegű videók nyílvános YouTube csatornára kerülnek feltöltésre, törekedve arra, hogy minél több érintett részesüljön a társadalmi munka eredményében.

A Pannon Novum Nonprofit Kft. pedig mint a Magyar Telekom Zrt. regionális együttműködő partnere azért dolgozik és koordinál az egyes helyi szereplők között, hogy ezek a kapcsolatok és sikerélmények létrejöhessenek. A program kezdete óta, egy év elteltével több száz diák és nyugdíjas pozitív visszajelzéséről tudunk beszámolni. 

Közösség