Hírek

Bemutatásra került a DigiUp 4.0 projekt

2020. szeptember 29-én online konferencia keretében belül került sor a DigiUp 4.0 projekt bemutatásra. Az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési program keretében megvalósuló projektről az érintett célcsoportok, stratégiai partnerek és a sajtó képviselői számára adtunk tájékoztatást. A projekt bemutatása mellett a konferencia célja volt a határmenti együttműködés kezdeményezése, a két ország különböző szereplőinek, stakeholdereinek tapasztalatcseréje és projektbe történő bevonása.

A nyitókonferencián a projektet megvalósító partner szervezetek képviselői mellett részt vettek a projektben érintett osztrák és magyar szakképző intézmények, valamint a szakképzésért felelős regionális szervezetek vezetői, továbbá egyéb érintett szakmai szervezetek képviselői.

A résztvevő partnerintézmények, valamint a projekt részleteinek bemutatását túl két vitaindító beszédet is hallhattak a résztvevők. Először Markus Idlhammer, iskolai minőségbiztosítási menedzser, a Bécsi Oktatási Hivatal (Board of Education for Vienna) képviselője az „Ipar 4.0: Iskolából a munka világába történő átmenet kezelése” címmel tartott előadást majd Anda Zoltán a Nagykanizsai Szakképzési Centrum igazgatója beszélt a szakképzés hazai átalakításáról.

A konferencia utolsó részében három kisebb csoportban folytathattak a részvevők eszmecserét az elhangzottakkal kapcsolatban.

A DigiUp 4.0 projekt elsődleges célja a 12-24 éves fiatalok felkészítése a munkaerőpiacra, érdeklődésük felkeltése a szakképzések iránt, valamint a szakképzés imázsának javítása. Mindemellett a projekt fontos részét képezi a jövőbeni hiányszakmák azonosítása, illetve a határon átnyúló tapasztalatcsere erősítése.

A projekt során a digitális technológia témaköreihez (elektronika/robotika, 3D-nyomtatás/CNC, kreatív fémipar) illeszkedő tananyagok kidolgozására kerül sor, melyeket pályaorientációs tanácsadás, valamint a szakképzések kiegészítéseként megvalósuló továbbképzések esetében kíván a partnerség alkalmazni, közelebb hozva ezzel a fiatalokhoz az ipari szektort.

A projekt innovatív kimenetei közé tartozik a határon átnyúló kompetencia-központokból álló, releváns szakterületi szereplők bevonásával kialakítandó hálózat a határtérség fenntartható oktatásfejlesztéséért, valamint egy digitális platform létrehozása az ipar 4.0-hoz kapcsolódó szemléletformálás és a tudásmegosztás elősegítésére.

Projektpartnerek:

  • Board of Education for Vienna (Vezető Partner)
  • BFI Burgenland Vocational Training Institute
  • Pannon Novum Nyugat-Dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft.
  • Nagykanizsai Szakképzési Centrum
  • Vas Megyei Önkormányzati Hivatal

Projekt időtartama:         2020.04.01. - 2022.09.30.

Közösség