Hírek

Ősztől új pályázat ösztönözheti a magyar és szász vállalkozások innovatív együttműködéseit

A digitalizáció, a hidrogéntechnológia és a körforgásos gazdaság voltak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Thomas Schmidt, szász tartományi regionális fejlesztésért felelős miniszter mai budapesti találkozójának fő témái. A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatokat a kis- és középvállalkozói és a felsőoktatási együttműködésben, az elektromobilitás fejlesztésében is érdemes elmélyíteni.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelt szakpolitikai célja Magyarországot Európa élenjáró országai közé emelni a digitális szolgáltatások, a gazdaság digitális átalakítása terén. Az 5G hálózatok megkezdett fejlesztései megalapozhatják, hogy hazánk az 5G alkalmazásokban a világ élvonalába lépjen előre. Az innovációs tárca nagyszabású szuperszámítógépes fejlesztési programot indított arra törekedve, hogy a nemzeti HPC központ bővülő kapacitásait a hazai kutatóhelyek mellett az innovatív vállalkozások is igénybe vehessék 2022 elejére.

A digitalizációnak kulcsszerepet kell játszania a villamosenergia-rendszer klímabaráttá tételében is.

A magyar álláspont szerint minden tiszta energiaforrás és technológia hasznosítását fontolóra kell venni a karbonsemlegesség 2050-re célul tűzött elérésében.

A hidrogén energiatárolóként hozzájárulhat a megújuló energiatermelés kiegyensúlyozásához, lehetőséget teremt számos ágazat – többek között a vas- és acélipar, a cementipar és a távolsági áruszállítás – szénmentesítésére. Palkovics László arra hívta fel a figyelmet, hogy

ki kell aknázni az atomenergia hidrogéntermelésben rejlő lehetőségeit is.

A magyar hidrogéngazdaság fejlődése önálló fejezetként szerepel a 2020 elején bemutatott Nemzeti Energiastratégiában, zajlik a nemzeti hidrogén-koncepció kidolgozása.

A magyar tárcavezető kifejtette, hogy a kormány a hazai hulladékgazdasági ágazat gazdaságpolitikai szerepének növelésén, a fenntarthatósági célok teljesülésének biztosításán dolgozik. Folyamatban van a körforgásos gazdaság irányába való elmozduláshoz szükséges komplex intézkedések bevezetése, készül a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Stratégia is.

A magyar fél a találkozón a budapesti és drezdai műszaki felsőoktatási intézmények együttműködésének magasabb szintre emelését, közös kutatási témák meghatározását javasolta. Az egyeztetésen elhangzott, hogy az innovatív vállalkozások nemzetközi versenyképességét erősítő EUREKA program magyar-szász kétoldalú felhívásának meghirdetése idén ősszel várható.

Forrás: novekedes.hu

Közösség