Hírek

Digital V4: A digitalizáció régiónk legfontosabb eszköze és értéke

A Digital V4 kezdeményezés e héten lezajlott munkatalálkozója megerősítette négy ország együttműködését a digitalizáció, illetve a digitális készségek fejlesztése terén.

Jaromír Hanzal, a Cseh Köztársaság Alkalmazott IT Kutatási Szövetségének igazgatója, Mátrai Gábor, az IVSZ elnökségi tagja és Michal Kanownik, a Digitális Lengyelország Program elnöke Pozsonyban folytatott hasznos és eredményes szakmai egyeztetést. A Szlovák IT Szövetséget (ITAS) Emil Fitoš elnök és Mário Lelovský alelnök képviselte. 

A csoport áttekintette a Visegrádi Együttműködés szlovák elnökségének programját, hogy meghatározza és kiemelje a legfontosabb digitális kérdéseket, köztük a V4 miniszterelnökök által Krakkóban aláírt, Joint Declaration on Mutual Cooperation in Digital Projects nyilatkozatot, a digitális készségek fejlesztését, a régió kiberbiztonságának biztosítását, valamint a Visegrádi Alap digitális projektjeinek ösztönzését. 

[Jobbról balra: Mátrai Gábor, Jaromir Hanzal, Mário Lelovský, Emil Fitoš]

A találkozó során a felek értékelték a V4-országokban zajló közös IT Fitneszteszt projekt jelenlegi helyzetét, megállapodtak annak tovább fejlesztéséről, valamint a lehetséges következő lépésekről annak érdekében, hogy mind a négy országban növeljék a kitöltött tesztek számát. Részletesen megvitatták az Ukrajnának a Digital Europe szervezetével közösen nyújtott, ágazati alapú támogatás eszközeit, de szóba kerültek a közelgő októberi CEE Digital Summit tervei is.

Az esemény a régió iparági képviselői számára arra is lehetőséget nyújtott, hogy felvessék és megvitassák azokat a digitális terveket, projekteket, amelyek a V4, valamint a Three Seas Initiative régiók digitális transzformációját hivatottak elősegíteni.  

Közösség