Hírek

Bértámogatást kapnak a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor munkavállalói

Munkahelyük megvédése érdekében bértámogatásban részesülnek a kutatási, fejlesztési és innovációs (kfi-) szektor magasan képzett munkavállalói - nyilatkozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

György László kiemelte: a kormány célja a szektorban dolgozó több tízezer munkavállalói tartós foglalkoztatása, a munkabérek fenntartása és az elbocsátások elkerülése.

A kfi-szektor magasan képzett szakembereinek munkában tartása elengedhetetlen a gazdaság újraindításához, a támogatást ezért többek között mérnökök, kutatók, informatikusok, magasan képzett szakemberek után kaphatják a vállalkozások. A támogatás kiterjed minden nem költségvetési szerv munkáltatóra, ahol kutatást, fejlesztést végeznek - hangsúlyozta az államtitkár.

Az ITM tájékoztatása szerint a program így minden ágazatot érint, hiszen minden gazdasági szektorban van kutatással is foglalkozó vállalkozás, ezért a teljes nemzetgazdaság számára biztosítják a támogatáshoz történő hozzáférést.

A KORMÁNY 40 SZÁZALÉKOS BÉRTÁMOGATÁST VÁLLAL A KFI-SZEKTOR MUNKAVÁLLALÓINÁL HÁROM HÓNAP IDŐTARTAMRA, MELYNEK MAXIMÁLIS MÉRTÉKÉNÉL A SZEKTORBAN MÉRT BRUTTÓ ÁTLAGKERESETET, ILLETVE AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ MUNKÁLTATÓI JÁRULÉKOKAT KELL FIGYELEMBE VENNI.

György László közölte: a támogatás összege nem haladhatja meg a munkáltatói járulékokat is figyelembe véve a havi 318 920 forintot dolgozónként. Az így megítélt összeget a munkáltató kapja, a támogatás fejében garantálnia kell a vállalkozásnak a kérelem benyújtása előtti létszámának szinten tartását, illetve a munkavállaló legalább 3 hónapig történő tovább foglalkoztatását.

A TÁMOGATÁS, ILLETVE A TOVÁBB FOGLALKOZTATÁS IDŐTARTAMA ALATT A MUNKÁLTATÓ A MUNKAVÁLLALÓ VESZÉLYHELYZET KIHIRDETÉSÉNEK NAPJA SZERINTI MUNKABÉRÉT NEM CSÖKKENTHETI - TETTE HOZZÁ.

A program forrását az újonnan létrehozott Gazdaságvédelmi Alap biztosítja, a kérelmet a munkáltató a székhelye vagy telephelye szerint illetékes megyei - vagy fővárosi - kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához nyújthatja be a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követő egy hónapon belül - közölte az államtitkár.

Forrás: itm.gov.hu

Közösség