Hírek

Bemutatta az Európai Bizottság, mire mennyi EU-s pénzt költene 2021-ben

Az Európai Bizottság 166,7 milliárd eurós uniós költségvetést javasolt 2021-re, amely az európai gazdaság fellendítésére, a beruházások mozgósítására, valamint a pénzpiacok támogatására összpontosít - jelentette be Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke szerdán. A költségvetést kiegészíti még az Új Nemzedék (Next Generation EU) elnevezésű uniós helyreállítási alap, amelyről (illetve magáról a 2021-2027-es költségvetésről) még nem tudtak megállapodni a tagállami vezetők.

A jövő évi költségvetés és az új uniós helyreállítási alap együttesen jelentős beruházásokat mozgósít majd a koronavírus-világjárvány okozta közvetlen gazdasági és társadalmi károk kezelésére, a fenntartható fellendülés indítására, valamint a munkahelyek védelmére és létrehozására.

A költségvetés által biztosított források hozzájárulnak az EU újjáépítéséhez és korszerűsítéséhez azáltal, hogy elősegítik a zöld és a digitális átmenetet, munkahelyeket teremtenek és erősítik Európa szerepét a világban

- fogalmazott.

Kiemelte, a javasolt tételek Európa azon prioritásait tükrözik, amelyek elengedhetetlenek a fenntartható növekedés biztosítása érdekében. E célból az uniós bizottság egyebek mellett 1,34 milliárd eurót javasol a digitális fejlesztésekre és az unió kibervédelmének támogatására. Az egységes piac támogatására 575 millió euró jutna, valamint több mint 160 millió euró az adóztatás és a vámügyek terén folytatott együttműködésre. Az oktatás 2,89 milliárd euróban részesülne az Erasmus Plus uniós program keretében, 306 millió euró pedig egyéb kulturális és kreatív ágazatokhoz kerülne a Kreatív Európa programon keresztül.

A Menekültügyi és Migrációs Alaphoz 1,1 milliárd euró jutna, 1 milliárd euró pedig a külső határok védelmével összefüggő feladatok ellátására, valamint a migrációs és menekültügyi együttműködés fokozására.

Az uniós bizottság javaslata szerint a Közös agrárpolitika (Kap) 55,2 milliárd euróval gazdálkodhatna, emellett 813 millió euró erősítené az agrár-élelmiszeripari és halászati ágazat ellenálló képességét.

A KOHÉZIÓS POLITIKA SZÁMÁRA 47,15 MILLIÁRD EURÓ JUTNA, AMELYET AZ UNIÓS GAZDASÁG ZÖLD, DIGITÁLIS ÉS RUGALMAS ÁTÁLLÁSÁT ÉS FELLENDÜLÉSÉT SEGÍTŐ REACT-EU KEZDEMÉNYEZÉS 42,45 MILLIÁRD EURÓVAL EGÉSZÍTENE KI.

A 2050-ig elérni kívánt éghajlatsemlegesség célkitűzése elérésére 9,47 milliárd euró állna rendelkezésre.

Több mint 1,2 milliárd eurót fektetne a bizottság az európai stratégiai autonómia és biztonság fokozásába, az unióhoz csatlakozni vágyó országok törekvéseit pedig 1,9 milliárd euróval támogatná. Mintegy 22,3 milliárd euróval finanszírozná az egészséggel és az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatási és innovációs tevékenységeket, 10,13 milliárd eurót juttatna a fenntartható infrastruktúrát, az innovációt és a digitális átállást segítő beruházásoknak. A nagyszabású vészhelyzetekre való reagálás biztosítására 619 millió euró jutna az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül. Az egészségügyi vészhelyzetekre való felkészülést 1,19 milliárd eurós költségvetés segítené, a humanitárius segítségnyújtásra 2,8 milliárd euró jutna.

Az Európai Bizottság ezen túlmenően a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítási költségeinek fedezésére és az ellenálló képesség javítására forrást biztosítana a tagállamok számára az Új Nemzedék (Next Generation EU) elnevezésű uniós helyreállítási alapon keresztül.A 2021-es uniós költségvetés a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó több éves pénzügyi keret első költségvetése. Jourová alapvető fontosságúnak nevezte a tervezet gyors elfogadását, hogy több ezer európai vállalkozó, kutató, mezőgazdasági termelő és önkormányzat mihamarabb részesülhessen az uniós alapokból, és így a következő generációk jobb jövőjébe fektethessen be.

Az uniós állam- és kormányfők a múlt pénteki videókonferenciás ülésükön még nem tudtak megállapodni a 2021-2027-es büdzsé és benne a Next Generation EU alap kereteiről, így az várhatóan majd csak a július közepi, immár német EU-elnökségi időre eső uniós csúcstalálkozón kerül elfogadásra.

Forrás: portfolio.hu

Közösség