Hírek

Az újrakezdés üzleti modellje- Piac és Profit konferencia

Megéltük, hogy egyetlen vírus leterítette a világgazdaságot. Akkor mi fog történni a klímaváltozás visszafordíthatatlanná válása után? Az újrakezdés nagyon jó alkalom az energiafogyasztásunk teljes átgondolására és új alapokra helyezésére, a hulladéktermelés azonnali abbahagyásával járó termelési rendszerek, életmód, a fogyasztási szokások megváltoztatására.

A szemléletváltás szükségességét, az újrakezdés kérdéskörének különböző aspektusait 16 előadó világította meg az online konferencia során.  Fenntartható mobilitás, környezettudatos energiatermelés és felhasználás, energiatudatos építkezés, hulladékgazdálkodás, zöld vállalatfejlesztés mind-mind a fenntartható fejlődés elengedhetetlen feltételei.

 

Egy év alatt a felhasznált erőforrás több mint a fele hulladékként kerül vissza a természetbe. Az átlag európai embert a túlfogyasztás jellemzi. Ha az egész világ úgy élne, mint mi az Európai Unióban, akkor 2,8 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy a természeti erőforrások iránti keresletünket kielégítse a bolygó (Forrás: ng.hu). A túlfogyasztás következménye a biológiai sokféleség csökkenésén túl többek között a vízhiány, levegőszennyezés és éghajlatváltozás, amely további negatív folyamatokhoz vezet.

 

A vírus új helyzetet teremtett, az emberiség nagy részének korábban nem tapasztalt körülményekhez kellett alkalmazkodnia. Márta Irén a BDCSH (Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért) igazgatója előadásában elhangzott, hogy a vállalatvezetők a rugalmasságot és a szolidaritást helyezték a túlélés szempontjából az első helyre. Véleménye szerint fontos elgondolkodni azon, hogy nemcsak vállalati szinten, de személy szerint is ki mit tanult a járvány időszaka során, mert ez teremthet alapot arra, hogy a gazdaság újraindításakor egy minőségibb, fenntarthatóság szempontjából magasabb szintre tudjuk emelni az életünket. Valóban szükség van arra a rengeteg dolgokra, amivel körbevesszük magunkat? A kapcsolataink minősége valóban a boldogságunkhoz járulnak hozzá? Ezek olyan kérdések amelyek az elmúlt hónapokban sokmindenkit foglalkoztattak, talán hozzájárulva ahhoz, hogy a jövőben tudatosabban hozzuk meg mindennapjainkban a döntéseinket.

 

Nemcsak az egyének, hanem a vállalatok is sokat tehetnek a fenntartható fejlődés érdekében, elsősorban a körforgásos gazdaság üzleti modelljének bevezetésével, valamint a fogyasztói szokások tudatos formálás révén.

 

A pandémia idején az energiafogyasztáshoz kapcsolódó, üvegházhatást fokozó gázok kibocsátása 8%-al csökkent. Ilyen mértékű visszaesés még soha nem volt tapasztalható. Ehhez azonban a légiközlekedés szinte teljes leállása, az üzemanyagfogyasztás minimális szintre történő csökkenése kellett. Ahhoz, hogy a 2050-re kitűzött karbonsemlegességi célokat elérjük, évente 6,5-7,0%- al kellene az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátását csökkenteni (Forrás: Márta Irén előadása), ez azt mutatja, hogy radikális változásokra van szükség.

 

A változásokhoz elengedhetetlen a folyamatosa szemléletformálás, az egyének és cégek felelősségteljes gondolkodása. A Pannon Novum Nonprofit Kft. partnerként vesz részt egy olyan nemzetközi projektben (Greenreg), amelynek a fő célja a Nyugat-dunántúli régió intézményeinek környezettudatossággal kapcsolatos szemléletformálása, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kompetenciák fejlesztése. 

 

Forrás: piacésprofit.hu

Közösség