Hírek

Az innováció kulcsfontosságú a biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartásához

Európának az innovációba kell befektetnie az élelmezésbiztonság erősítése érdekében, a koronavírus világjárvány bizonytalansága közepette - állítja Igor Teslenko, a Corteva Agriscience európai elnöke.

Az európai szupermarketek üres polcait ábrázoló képek aggodalomra adnak okot, miszerint a koronavírus járvány alatt nem áll rendelkezésre elegendő élelmiszer a lakosság ellátására. Szerencsére, a hatalmas kapacitású ellátási láncoknak és a gazdálkodóknak köszönhetően nem fogunk egyhamar kifogyni az élelmiszerekből - hívja fel a figyelmet Igor Teslenko.

Mint kifejti, a 2019-es globális élelmezésbiztonsági index (GFSI = Global Food Security Index) szerint a magas jövedelemszint, az alacsony szegénységi ráta, a stabil élelmiszerárak és a fejlett mezőgazdasági finanszírozási rendszerek Európát az élelmiszerbiztonság szempontjából a második legmagasabb pontszámot elért régióvá teszik Észak-Amerika után. Szociális biztonsági háló biztosítja az élelmezés biztonságát a hátrányosabb helyzetű lakosság részére, továbbá szinte minden országban működik nemzeti szinten finanszírozott támogatás.

Azonban a jelenlegi Covid-19 egészségügyi válság megmutatta a látszólag erős rendszer sebezhetőségét. Még soha nem volt olyan fontos, mint most, hogy megerősítsük ezeket a gyenge pontokat, és az oktatásra és a mezőgazdasági termelők folyamatos fejlődését támogató innovációkra összpontosítsunk - hangsúlyozza a Corteva Agriscience európai elnöke. Rámutat: az Economist Intelligence Unit által kidolgozott GFSI 26 európai ország élelmiszerrendszerének aktuális állapotát vizsgálja, és mélyreható elemzést közöl arról, hogy az olyan alapvető tényezők, mint a megfizethetőség, az elérhetőség, a minőség, a természeti erőforrások és a rugalmasság miként befolyásolják az élelmezésbiztonság szintjét.

Annak ellenére, hogy Európa teljesítménye egészében jónak mondható, a 2019-es index kiemeli a Nyugat- és Kelet-Európa közötti jelentős különbségeket, példának hozva Ukrajnát és Szerbiát, ahol jelentős lemaradás észlelhető az élelmiszerek elérhetőségét, minőségét és biztonságosságát illetően. Oroszországban, Fehéroroszországban és Ukrajnában is jelentős, akár 8 százalékot is elérő volt az áremelkedés. Igor Teslenko szerint gondoskodni kell arról, hogy a kelet-európai gazdálkodók és fogyasztók számára is ugyanolyan stabilitás, támogatás és infrastruktúra legyen elérhető, mint jelenleg a nyugati országokban.

Ahogy a jelenlegi helyzet mutatja - teszi hozzá -, az olyan külső tényezőket is figyelembe kell venni, mint például egy betegség, amikor az emberiség élelmiszer-ellátására vonatkozó képességet próbáljuk megbecsülni. Az adatok azt mutatják, hogy magas társadalmi elvárás él a mezőgazdasági és élelmiszeripari termeléssel szemben. Ezt szem előtt tartva, az innováció továbbra is kulcsfontosságú, és Európának erős elkötelezettséget kell mutatnia az alkalmazkodást támogató intézkedések bevezetésében, az innovatív mezőgazdaság technológiai ötletek megvalósításához és a társadalmi igények, a klímaváltozás hatásainak kezelése, valamint a kockázatok enyhítése érdekében - hangsúlyozza az elnök.

Igor Teslenko szerint Európa nagyszerűen kezeli a természeti erőforrásokkal kapcsolatos kockázatokat, és megfelelően támogatja a mezőgazdasággal kapcsolatos elképzeléseket, de emellett az élelmezésbiztonság fenntartásához oktatásra és innovációra is szükség van. Ez az oka annak, hogy a Corteva Agriscience Európában támogatja az olyan együttműködési találkozókat és programokat, amelyek összehozzák a szakértőket és képessé teszik a gazdálkodókat az éghajlatváltozás termelésre gyakorolt hatásainak enyhítésére.

Az is egyértelmű, hogy az európai fogyasztók fenntarthatóbb élelmiszer-előállítási rendszert szeretnének: a Corteva abban a jó helyzetben van, hogy képes támogatni a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos kétirányú eszmecserét - nemcsak a fogyasztók szempontjait közvetíti a gazdálkodók felé, hanem a gazdálkodók szempontjait is a fogyasztók irányába. Azáltal, hogy kedvező környezeti hatású, integrált megoldásokat kínálnak, lehetővé teszik felhasználóik számára a nagyobb termelékenységet, az egyre növekvő népesség számára az elegendő és egészséges élelmiszer termelését.

Forrás: napi.hu

Közösség