Hírek

Az innováció a fenntarthatóság kulcsa a BMW szerint

A BMW Group a „Fenntarthatóság az innováció révén 2022” rendezvényen bemutatta formabontó technológiáinak, koncepcióinak, stratégiáinak széles tárházát, melyek jól mutatják, hogyan képes a fenntartható mobilitást előrevinni az innovatív, kreatív gondolkodás.

A BMW EfficientDynamics már 2007 óta folyamatos innovációkkal segíti a fenntarthatóság fejlesztését. A technológiai csomag nem csak a hajtásrendszerre terjed ki, a könnyűszerkezetes építést, a gördülési ellenállás csökkentését és az optimalizált aerodinamikát is magában foglalja. A jelenlegi, tisztán elektromos hajtáslánccal működő BMW modellek a tesztvezetések során lenyűgöző eredményeket produkáltak, kiemelkedő energiafogyasztási és hatótáv-értékekről tettek tanúbizonyságot, esetenként még a hivatalos WLTP- és EPA-értékeket is túlteljesítve.

A BMW EfficientLightweight tökéletesen bemutatja, a dinamikus autózás hogyan egyeztethető össze a hatékonysággal. A különlegesen könnyű, azonban mégis merev anyagok – az utascellához használt karbon, a futóműnél alkalmazott alumínium, a karosszériába beépített nagy szilárdságú acél, illetve a motorban található hipermodern magnéziumötvözetek – alkalmazásának köszönhetően a fogyasztás oly módon csökkenthető, hogy eközben javulnak a menetteljesítmények és még tökéletesebbé válnak a menetdinamikai jellemzők.

Forradalmi megoldás

A BMW a világ első, sorozatban gyártott karbon utascellájával forradalmasította az autóvezetést, miközben saját magának is új viszonyítási pontot teremtett a könnyűépítés terén. Nagy szilárdságának köszönhetően az anyag ütközések esetén a lehető legnagyobb védelmet nyújtja az utasoknak, miközben eléggé könnyű ahhoz, hogy a nagyfeszültségű akkumulátor miatt megjelenő extra tömeget ellensúlyozza. Az eredmény: nagyvonalú méretekkel és kellemes tágassággal társuló biztonság, ami mindezekkel együtt spórol a tömegen, növelve a dinamizmus mértékét.

 

A BMW i3 az első olyan autó, melynek szériagyártásában high-tech karbont alkalmaznak. Ez részben annak köszönhető, hogy korábban a karbon gyártása kézzel történt, azonban ma már a BMW saját maga számára állítja elő a karbonszálakat, karbonszálas lemezeket, ezzel pedig lehetővé válik a tömeggyártás.

Forrás: autopro.hu

Közösség