Hírek

Az elszigeteltség érzése negatívan hat az innovációra és a termelékenységre

A dolgozók háromnegyede a járványhelyzet elmúltával is szeretne rugalmasan, otthonról dolgozni - derül ki a Microsoft friss globális felméréséből. A munkaadóknak alaposan át kell gondolniuk miként alakítják át a munkavégzés feltételeit, ugyanis a távmunka nemcsak a legtehetségesebb munkakeresők szerződtetését, hanem a munkahelyváltást is megkönnyíti.

Miközben a munkavállalók 73 százaléka szeretne a járványhelyzet után is rugalmas feltételekkel, leginkább otthonról dolgozni, sokan, több mint 40 százalék, tervezi, hogy - kihasználva a távmunka adta flexibilitást - még ebben az évben munkahelyet vált. Többek között ez derül ki a Microsoft legfrissebb Work Trend Index 2021 felméréséből, amelyet 31 országban több mint 30 000 munkavállaló megkérdezésével készítettek el, és amelynek részletes eredményeit a Worklab-en tették közzé. A kutatás eredményeit különösen értékessé teszi, hogy azokat a Microsoft kiegészítette azzal, hogy összevetette az irodai és csoportmunka-alkalmazásaiból - elsősorban a Teamsből és Outlookból - kinyert engedélyezetten elérhető forgalmi adatokkal is.

A kutatás alapvető megállapítása szerint a járvánnyal hosszútávon is beléptünk a hibrid munkavégzés új korszakába - mind a munkaadók, mind a munkavállalók erre készülnek. A vállalatvezetők kétharmada (66%) már tervezi az irodák belső tereinek hozzáigazítását a megváltozott feltételekhez. Ma kétszer annyi időt töltenek a munkavállalók online meetingeken - és globálisan több mint 40 millióval több emailváltás történt idén februárban -, mint egy évvel ezelőtt. A felmérésből kiolvasható trendek szerint ezek az adatok a járvány lecsengésével sem fognak lényegesen megváltozni.

A pandémia olyan új jelenségeket hozott a felszínre, amelyekre a jövő vezetőinek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk, ha szeretnék megtartani munkavállalóikat, vagy ha újakat kívánnak toborozni. Nyilvánvalóan számításba kell venniük a rugalmas munkavégzés iránti fokozódó igényt. Ám közben biztosítaniuk kell a munkatársak közötti személyes találkozás lehetőségét is, hiszen a megkérdezettek kétharmada (67%) hiányolja jelenleg a megszokott kontaktusokat. A felmérés szerint hiába távolodtak el a munkavállalók a fizikai térben egymástól, a viszonyuk mégis közvetlenebbé vált a home office-ban. Például, minden hatodik megkérdezett számolt be arról, hogy elsírta már magát kollégájával való online megbeszélés közben, sokan a gyerekeiket vagy a kutyájukat is szívesen megmutatják munkatársaiknak. Ugyanakkor, érdemes továbbá több figyelmet fordítani az otthoni munkavégzés eszközeinek biztosítására is, mert a felmérés szerint ezzel jelenleg a munkavállalók 42 százaléka elégedetlen.

A többség a járvány után is otthonról dolgozna

A kutatás fontos megállapítása, hogy megnőtt a távolság vezetők és beosztottak között. Előbbiek úgy érzik, javult a teljesítményük és jól is érzik magukat az otthoni környezetben (61%), a nem vezető beosztású munkavállalók, elsősorban a nők és a fiatalok ezzel szemben komoly kihívásként élik meg az otthoni munkavégzést. Ők inkább úgy érzik, a vezetőik magukra hagyták őket, és kevésbé tekintik egy csapat tagjainak magukat most, mint a járvány előtt. A munkavállalók 37 százaléka szerint a munkaadójuk túl sokat vár el tőlük, 45 százalék pedig túlhajszoltnak érzi magát, amit a Microsoft-alkalmazásokból kinyert adatok is alátámasztanak. Európában a globális átlagnál valamivel rosszabb a helyzet: a dolgozók 42 százaléka érzi kimerültnek magát, 46 százalék pedig stressztől szenved.

Az elszigeteltség érzése a felmérés eredményei szerint negatívan hat az innovációra és a termelékenységre. Azok a munkavállalók, akik a munkatársaiktól való elhidegülésről számoltak be, jellemzően vonakodtak attól is, hogy részt vegyenek az ötletelésben, illetve általánosságban az innovációra irányuló munkákban.

A vezetőknek azért kell kiemelten foglalkozniuk a kutatás által feltárt trendekkel, mert azok vélhetően át fogják alakítani, fel fogják pezsdíteni a munkaerőpiacot is. Ez abból is kitűnik, hogy a LinkedIn-en jelenleg ötször több távmunka-álláshirdetés érhető el, mint egy évvel korábban. Az álláskeresőknek ma már nem kell elköltözniük ahhoz, hogy munkahelyet váltsanak - másfelől sokkal könnyebben költözhetnek új lakóhelyre a jelenlegi munkahelyük megtartásával. Emiatt tízből négy munkavállaló komolyan mérlegeli a munkahelyváltás lehetőségét, 46 százalékuk pedig szeretne elköltözni. Az új helyzet azonban nemcsak a munkakeresőnek, hanem a munkaadónak is kedvezhet, hiszen a fizikai távolság kevésbé korlátozza a merítési lehetőséget a munkaerő-toborzásnál.

Forrás: computerworld.hu

 

 

Közösség