Hírek

Az egész világon kötelezővé tenné a klímaoktatást az UNESCO 2025-től

Olaszországban már bevezették a kötelező klímaoktatást, több-kevesebb sikerrel. Az UNESCO azt sürgeti, minden ország kövesse a példáját.

2025-től minden ország iskoláinak tantervébe bevezetné a klímaoktatást az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO, írja a Reuters. Ambiciózus célnak tűnhet, de jópár környezetvédelmi szervezet és politikus már most azt gondolja, hogy túlságosan engedékeny. Lorenzo Fiaromonti, az egykori olasz oktatási miniszter szerint ha nem lépünk fel gyorsan az oktatás területén a környezetkárosítás ellen, nem lesz esélyünk arra, hogy elérjük a 2050-re kitűzött karbonsemlegességi célokat.

Fioramonti az egyik támogatója annak az olasz jogszabálynak, mely 2020-tól kötelezővé tette a klímaoktatást az ország iskoláiban.

Ezzel Olaszország az első, ahol a tanterv része lett a klímavédelem, bár azt az olasz politikus is elismeri, hogy a jogszabály gyakorlatba ültetése nem megy zökkenőmentesen.

Azóta hasonlóan tett Új-Zéland is (a középiskolákban), és Argentina és Mexikó is tett lépéseket annak érdekében, hogy bevezessék a klímaoktatást. Az Egyesült Királyságban az egykori Jim Knight oktatási miniszter kedden nyújtott be egy törvényjavaslatot arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne bevezetni a témát az iskolákban 2023-tól.

Azt már a Qubit cikke írja, hogy az oktatásra lenne igény: egy 2020-ban megjelent tanulmány szerint ha a középiskolás diákok 16 százaléka klímavédelmi oktatásban részesülne, 2050-re várhatóan 19 gigatonnányi karbonemissziót tudnánk megspórolni.

Forrás: forbes.hu

Közösség