Hírek

A város, ahol szelektíven gyűjtik a szennyvizet

A svédországi Helsingborg adott otthont a városi fenntarthatóság javításáért rendezett Urban Future konferenciának. A helyszínválasztás nem véletlen: a kikötővárost már ötödször választották Svédország legkörnyezetbarátabb településének.

Mára a városi fenntarthatóság megkerülhetetlen eseményévé vált az Urban Future Conference: a nyári rendezvényen 36 ország 87 városának képviseletében összesen 211-en szólaltak fel a világ minden kontinenséről. Magyarországot Huszár Daniella, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szakmai koordinátora képviselte, ő számolt be a rendező város vívmányairól is.

Helsingborgot már ötödször választották Svédország legkörnyezetbarátabb településének, idén az „Európa Zöld Fővárosa 2023” cím döntőse is volt. Beérni látszik a munka, amelyet városvezetés tíz éve kezdett a 2035-re tervezett karbonsemlegesség érdekében, de nézzük meg, milyen konkrét lépéseket tett!

Az önkormányzat a helyi vállalkozásokat és a lakosokat is aktívan bevonja a rendkívül ambiciózus átalakítási projektjeinek megvalósításába, amihez számos nemzetközileg elismert szakembert is sikerült megnyerni.

A konferencián látogatható volt például a Vera Park, egy hulladéklerakóból átalakított innovációs park, melyet a hulladékgazdálkodásban elérhető legújabb technológiai megoldások tesztelésére hoztak létre közszféra, a vállalatok és egyetemek együttműködésben. Itt szó szerint semmi nem vész kárba: a bioszén üzemben például a kerti hulladékot klímabarát bioszénné alakítják, a hulladékot energiává alakító üzemben pedig távhőt és villamos energiát termelnek a környék lakónegyede számára.

A lakások mindegyikét három különálló szennyvízvezetékkel szerelték fel; egy a WC-hez, egy az élelmiszer-hulladékhoz, a harmadik pedig a maradék szürkevízhez (zuhany, mosdó és mosogató) tartozik. A szennyvíz ilyen jellegű elválasztása az erőforrások hatékonyabb visszanyerését teszi lehetővé (nitrogén, foszfor és tisztított víz formájában).

A város annyira komolyan veszi a karbonsemlegességet, hogy Európa első önkormányzataként fenntarthatósági kötvényt bocsátott ki, melynek keretében bizonyos kibocsátási célokat vállal, amiket ha nem teljesít, növekszik a kötvény hozama. A pénzügyi ösztönző célja, hogy tőkét vonzzon a merészebb zöld projektek megvalósítására.

Jövőre június végén, Stuttgartban rendezik meg a konferenciát. Huszár Daniella teljes beszámolóját a konferenciáról itt találod.

Forrás: player.hu

Fotó: https://urban-future.org/

Közösség