Hírek

A Program, ami közelebb hozta a digitalizációt a vállalkozásokhoz

Több mint 300 szakmai esemény, közel 25.000 csatlakozott vállalkozás és nagyságrendileg 40 milliárd forintnyi informatikai beruházás a kkv szektorban. A Modern Vállalkozások Programja indulása óta a kitűzött célokat többszörösen túlteljesítve segíti a hazai kkv szektort. A kiépült országos szakértői hálózat, az akkreditált informatikai szállítók, valamint minősített termékek ezreit egy helyen tömörítő piactér és a hazai támogatáspolitikai becsatornázottság garanciái mellett a Program mára a digitális fejlesztéspolitika megkerülhetetlen szereplője lett. Czimbalmos Levente, a Program szakmai vezetője az egyik legnagyobb eredményt azonban mégis a vállalkozóknál elért szemléletváltozásban látja.

Az üzleti digitalizációt segítő Modern Vállalkozások Programjának nagyjából 200-250 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozás a célcsoportja, amelyek tizedét már elérte valamely szolgáltatásával. A Program vezetője közel negyvenmilliárd forintra teszi annak az informatikai beruházásnak az értékét, amit eddig előidézett a program a fejlesztésre nyitott vállalkozások esetében. A Program több mint ezer informatikai szállítót győzött már meg az együttműködés előnyeiről, a legtöbb IT partnert magáénak tudó hazai szervezetté nőtték ki magukat. A háromezret is meghaladó informatikai terméket és szolgáltatást listázó katalógusuk pedig az egyik legnagyobb és legkeresettebb ilyen piactér. Aki ma digitális fejlesztéseihez uniós forráshoz szeretne jutni annak itt érdemes nézelődnie.

A legnagyobb hozadéka azonban a Modern Vállalkozások Programjának a digitalizációs szemlélet rohamos terjedése. Az egyedüli, digitalizáció bevezetését ösztönző, uniós támogatású projekt nem közvetlen forrással, hanem szolgáltatásaival támogatja a vállalkozásokat. „Hasonló kezdeményezés nem létezett korábban az intézményrendszerben. A cégre szabott személyes tanácsadás, a rendezvényeken és informatív videókon keresztül történő szemléletformálás, az IT szállítókat és kkv-kat összekötő piactér modellértékű megoldást jelentett a fejlesztéspolitikában, többek között az utánunk következő, hasonló konstrukciók számára is” – emeli ki a Program jelentőségét Czimbalmos Levente.

Czimbalmos Levente – Modern Vállalkozások Programja szakmai vezető

És úgy tűnik idén végre hosszú évek után pozitív irányba mozdultak a DESI, az Unió tagállami digitalizáltságot mérő indexének gazdasági dimenziói is. A Program 2015-ös indulásakor mért legfontosabb üzleti indikátor, a vállalatirányítási rendszerek, azaz ERP-k elterjedtsége még csak 14% volt a cégek körében, 2021-re ez az előzetes adatok alapján 21%-ra javult.

A Program élére rokonterületről érkező, korábban elektronikus közigazgatás-fejlesztéssel foglalkozó szakember megítélése szerint azonban amíg a vállalkozások részéről igény merül fel, az informatikai partnereknél szándék mutatkozik és a mindenkori kormányzat részéről megbízás és támogatás mutatkozik mandátum, eszköztár és forrás formájában, addig a most záruló Program folytatásra érdemes, hiszen szükségessége elvitathatatlan.(x)

Forrás: forbes.hu

Közösség