Hírek

A nők jelenthetik a gyógyírt a fokozódó mérnök- és informatikus hiányra

Kétszeresére nőne a mérnök-informatikusok száma, ha ugyanannyi nő dolgozna az IKT-ágazatban mint férfi, ezért a nők szerepének növelése az iparágban kulcsfontosságú – hangzott el a Huawei „Women in Technology” országos pályaorientációs programjának záróeseményén.

A különleges, élményközpontú edukációs program célja az volt, hogy lebontsa a mérnöki hivatással kapcsolatos sztereotípiákat, és vonzóvá tegye a fiatal, 16-19 éves női korosztály számára az IT- és mérnökszakmákat. A több hónapos programsorozat keretében Budapesten, Győrben, Oroszlányban és Kecskeméten vehetettek részt diáklányok műhelyfoglalkozásokon, és a Maker’s Red Box alkotópedagógiai tananyagára épülő, marsjáró-tervezői projektmunka révén bepillantást nyerhettek a gyakorlati mérnöki munkába.

 

 

 

 

A mérnöki-informatikai területen dolgozó és a műszaki felsőoktatásban tanuló nők aránya mindössze 17-19 százalék hazánkban, ami az egyik legalacsonyabb arány az Európai Unióban. Magyarországon az informatikusok közül csak minden tizedik nő*, miközben számos olyan pozíció van, amely kiváló lehetőségeket nyújtana számukra is. Egyre több vállalat, szervezet ismerte fel a problémát, és egyre több kezdeményezést indítanak annak érdekében, hogy növeljék a nők részvételét ebben az iparágban. 

 

„A kormány célja, hogy a felsőoktatásban a matematikai, természettudományi, mérnöki és informatikai (MTMI) területek részaránya 2030-ig elérje az 50 százalékot, azaz minden második hallgató MTMI-képzést válasszon. Éppen ezért örömmel állunk minden olyan kezdeményezés mellé, amely támogatja a szakemberek utánpótlását, illetve lehetőséget ad a fiatal hölgyek számára arra, hogy beleláthassanak a szerteágazó mérnöki tevékenységbe, és fejlesszék a készségeiket” – mondta Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Huawei által indított Women in Technologies országos pályaorientációs programsorozat záró rendezvényén. Az államtitkár hozzátette: aki ezt a hivatást választja garantáltan változatos karrierlehetőségekre és folyamatos fejlődésre számíthat. A digitális ágazat mindemellett biztos elhelyezkedést és kimagasló keresetet kínál a tehetséges fiatalok számára.

 

 

 

 

„Nemcsak az IKT-ágazat szempontjából, hanem társadalmi-gazdasági okokból is nagyon fontos, hogy a nők nagyobb arányban válasszák a mérnöki és informatikai pályákat. A jövőnk növekvő mértékben épül a technológiára, miközben egyre jelentősebb a mérnökhiány” – mondta el Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary és Nyugat-Balkán kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója. „Annak ellenére, hogy felerészben a nők a digitális eszközök felhasználói, ezek fejlesztésében szinte alig vesznek részt. Ha ugyanannyi nő lenne a szakmában, mint férfi, akkor kétszeresére nőne a mérnökök száma, ami az európai szintű mérnök-munkaerőhiányra is megoldást jelentene. Ezt a tendenciát szeretné pozitív irányba elmozdítani a Huawei Technologies a jó példák bemutatásán és az IKT képzések támogatásán keresztül.”

 

Egy friss, magyar IKT-cégek körében végzett kutatás szerint az iparág legsúlyosabb problémája jelenleg a munkaerőhiány, prognózisok szerint néhány éven belül több tízezer informatikus hiányozhat a piacról, holott a szektor a magyar gazdaság húzóágazata – a bruttó hozzáadott érték 7 százalékát adja. 

 

 

 

 

Marsjáró-építés és soft skillek

 

A Women in Technology országos pályaorientációs programsorozat októberben indult, és a 16-19 éves fiatal női korosztály 70 képviselője vett részt rajta négy helyszínen, Budapesten, Győrben, Oroszlányban és Kecskeméten. A hat alkalomból álló műhelyfoglalkozásokon a diákoknak lehetősége nyílt belekóstolni a gyakorlati mérnöki munkába, és egy tudományos, marsjáró-tervezői projektmunka révén közelebb kerülhettek napjaink digitalizált mérnöki szerepeinek megértéséhez. A foglalkozások gerincét a Maker’s Red Box egyedülálló alkotópedagógiára épülő tananyaga adta, ezenkívül meghívott szakértők előadásai és kerekasztal-beszélgetés révén igyekezett a programsorozat betekintést nyújtani a projekttervezés és –megvalósítás folyamataiba, a csapatban gondolkodás és az együttműködő kommunikáció rejtelmeibe, valamint abba, hogy milyen izgalmakat és kihívásokat rejt a nők számára a technológiai iparág. 

 

Forrás: prim.hu

 

__________________

*European Commission Digital Scoreboard 2020 – https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/women-digital-scoreboard-2020

Közösség