Hírek

A magyar kkv-k innovációs képességét vizsgálták a Corvinus kutatói

Tanulmánykötetben foglalta össze a Budapesti Corvinus Egyetem CIAS Beszállító- és Iparfejlesztési Kutatóközpontja a magyarországi kis- és középvállalkozások innovációs képességének növeléséhez szükséges tudnivalókat. Az egyetem szerkesztésében közel húsz szakértő értékelte a szektor helyzetét, azonosítva a kihívásokat és javaslatokat fogalmazva meg a fejlődésre.

A Budapesti Corvinus Egyetem hazai KFI támogatással megvalósított, “Innovációs minimum a KKV-szektorban” című projekt célja a kis- és középvállalkozások (kkv-k) innovációs képességeinek növelésének támogatása volt, amelynek érdekében operatívan vizsgálták az innovációt mint változási képességet egyes innovációs módszertanok, modellek benchmark jellegű elemzésével, egy életciklusmodell és egy módszertani útmutató kidolgozásával, valamint egy “minőségbiztosítási” rendszer megalapozásával.A projekt eredményeként elkészült kötet egyfelől társadalomtudományi szempontok alapján azonosítja a hazai kis- és középvállalkozások innovációs kihívásait,másfelől megfogalmaz néhány olyan ötletet, javaslatot, amelyek megvalósításával a hazai innovációs környezet, valamint a kkv-k innovációs képessége javulhat. A szerzők a hazai kkv-szektor innovációs teljesítményének javítására a többi között a vállalati innovációs teljesítmény eszközeinek újragondolását, az innovációs törvény fogalmi elemeinek gyakorlati értelmezését és az innováció irányítását támogató eszközök használatát javasolják.

A több mint 620 oldal terjedelmű tanulmánykötet emellett bemutatja az innováció és versenyképesség viszonyát, az innovációs paradigmaváltozáshoz köthető új üzleti-stratégiai módszertanokat, terminológiát, valamint a vonatkozó uniós és hazai jogszabályokat, intézményeket.A szakértői anyag kitér az innováció makrogazdaságban betöltött szerepére, uniós és globális kontextusban is.A szerzők több ország gyakorlatát elemzik az innovációs teljesítmények és ökoszisztémák vizsgálatával, rövid gazdaságtörténettel, illetve a jelenlegi vállalkozási struktúra ismertetésével. A tanulmány olyan felvetésekre, elemzési, kutatási irányokra is rámutat, amelyek megalapozhatják a téma további vizsgálatát, kidolgozását.

A kötet szerzői között pszichológus és szervezetfejlesztő, innovációs szakértő és minősített IMP3rove tanácsadó, vállalati ügyvéd és startupper, egyetemi docens, szabadalmi ügyvivő, államigazgatásban és állami szakpolitikai háttérintézményben dolgozó szakértő, valamint az NKFIH elnöki főtanácsadója is szerepel. Az 2020-2.1.1-ED-2020-00089 azonosítószámú projekt megvalósítását, a célok elérését mintegy 22 millió forint állami támogatás segítette.

forrás: tudas.hu

Közösség