Hírek

A környezetvédelmi fenntarthatóság irányába is elindultak a családi cégek

Már tudják hogyan lehet átvészelni a válságokat.A családi cégek a rendszerváltás óta számos válságon sikeresen túljutottak, köszönhetően annak a szemléletmódnak, ami a rövid távú érdekek helyett a hosszú távú tervezést, a kollégák és ügyfelek megtartását, valamint a folyamatos fejlesztéseket helyezi a középpontba.

Ennek a generációkon átívelő gondolkodásmódnak az elismerése és megőrzése a gazdaság szempontjából is lényeges. Hetedik alkalommal adták át a K&H családi vállalatok kiválósági díjat azoknak a hazai cégeknek, akik a családi értékek megőrzése mellett kiemelkedő teljesítményt mutatnak hosszú távú stratégia, innováció, sikeres generációváltás és fenntarthatósági programok megvalósításában.

Átadták az idei K&H családi vállalatok kiválósági díjakat annak a nyolc magyarországi családi cégnek, akik hosszú távú stratégiájukkal, innovációjukkal, sikeres generációváltásukkal és fenntarthatóság törekvéseikkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt évben.

"A családi tulajdonú vállalatoknak meghatározó szerepük van a gazdaságban: a KPMG European Family Business Barometer 2019-es felmérése alapján a cégek mintegy 70 százaléka ilyen vállalat. Hazai szinten az Opten nyilvántartása szerint több mint 200 000 családi jellegű vállalkozás van, így a foglalkoztatás egy jelentős része is ezeknek a cégeknek köszönhető. A K&H ezért évek óta kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy erősítse a hazai családi vállalkozások hosszú távon fenntartható működését és értékeik megőrzését - ezzel ugyanis a gazdaság stabilitását és növekedését támogatjuk" - mondta Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője a 7. K&H családi vállalatok kiválósági díj átadóján.

A hazai családi cégek nagyrésze a rendszerváltozás után jött létre vagy került újra családi tulajdonba. Az elmúlt több mint 30 évben tehát már számos nehéz időszakot és különböző válságot átéltek, mégpedig sikeresen, legtöbbször a családi tulajdon megtartásával. Ez többnyire annak a példamutató vállalati kultúrának köszönhető, ami a rövidtávú üzleti érdekek helyett a munkatársak és ügyfelek megtartását és a folyamatos fejlesztéseket helyezi előtérbe.

"A most díjazott legjobb gyakorlatok azt mutatják, hogy a családi vállalati értékek közé már a környezeti fenntarthatóság is bekerült. Ez a saját működésből eredő környezetszennyezés és energiafelhasználás csökkentése vagy a fogyasztók számára készült termékek csomagolásmentes megoldása mellett a munkavállalók képzését és ösztönzését is magába foglalja" - hangsúlyozta Ékes Ákos a nyertesek bemutatásakor.

A K&H családi vállalatok kiválósági díj 2022-es díjazottjai:

1. "innováció" kategória:
• DYNTELL Magyarország Kft.
• Procontrol Elektronika Kft.
2. "sikeres hosszú távú stratégia" kategória:
• Bergmann Könyvelő Iroda Pénzügyi Szolgáltató Kft.
• CLEARTEX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
3. környezetvédelmi fenntarthatóság kategória:
• CE Glass Üveg-és Gépipari Zrt.
• Trans-Sped Logisztikai Szolgáltató Központ Kft.
4. "sikeres generációváltás" kategória:
• Esztergomi Szerszámgépgyár Kft.
• TUTTI Élelmiszeripari Kft.

Forrás: computerworld.hu

Közösség