Hírek

A keretösszeget meghaladó igény érkezett a high-tech és zöld pályázatra

A pénteken megnyílt 50 milliárd forint keretösszegű magyar, high-tech és zöld pályázati kiírásra egy munkanap alatt 2015 vállalkozás több mint 53,7 milliárd forint támogatásra adott be igényt, ami azt mutatja, hogy a vállalkozások jelentős része optimistán tekint a jövőbe - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden online sajtótájékoztatón, miután a gazdasági szereplőkkel egyeztetett a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásának előrehaladásáról.

Elmondta, a pályázati konstrukcióra a közép-magyarországi régióból 18,5 milliárd forint támogatási igény érkezett 701 vállalkozástól, a konvergencia régiókból 1314 vállalat több mint 35,2 milliárd forintra nyújtott be igényt.

Hozzátette, mivel az egy munkanap alatt beérkezett igény meghaladja az 50 milliárd forint keretet, ezért tartaléklistát képeznek, és azon dolgoznak, hogy minél előbb további forrásokat tudjanak adni erre a pályázati konstrukcióra.

Az államtitkár elmondta, hogy a zöld nemzeti bajnokok program társadalmi egyeztetése kedden zárul, június 15-étől lehet majd az IFKA-nál előminősíttetni a zöld gazdaságot ösztönző pályázat keretében beadandó kérelmeket.

György László beszámolt arról is, hogy a múlt héten megjelent a Magyarországon működő vállalatokat külföldi ellenséges felvásárlástól védő rendelet. A külföldi cégfelvásárlási befektetést egy bizonyos összeghatár és tulajdoni hányad felett be kell jelenteni és engedélyeztetni kell az ITM-nél.

Az ITM államtitkára kitért arra, hogy a tárcánál gondolkodnak olyan bértámogatási konstrukció indításában, amely elsősorban a turizmusban, vendéglátásban dolgozókat érinti, illetve azokat, akiket a veszélyezhet kedvezőtlenül érintett.

A sajtótájékoztatón György László elmondta, hogy a gazdaságvédelmi akciótervet érintő rendeleteket elfogadták, továbbra is fő cél a munkahelyek megvédése, és legalább annyi létesítése, mint amennyi megszűnt a vírus miatt.

Ismertette, hogy eddig több mint 1 millió munkavállalót támogat a kormány a munkaerőpiacon a gazdaságvédelmi akciótervben. Részletezte, hogy mintegy 176 ezer munkát keresőt támogatnak, a diákhitel plusz hitelt több mint 11 ezer hallgató vette igénybe. A támogatási programokkal több mint 265 ezer álláshelyet védtek meg, és ez további 60 ezerrel növelhető. Több mint 150 ezer, kata-rendszerben adózó él az adóelengedéssel, 210 ezer munkavállaló esetében pedig elengedték a járulékterheket június 30-áig.

A munkahelyteremtő programmal több mint 70 ezer munkahely létrehozását támogatják. A közfoglalkoztatásban jelenleg 87 ezren vesznek részt, a vírushelyzet miatt 200 ezer közfoglalkoztatottra biztosítják a forrásokat. A 8 hetes ingyenes informatikai alapképzésre több mint 61 ezen jelentkeztek, közülük 30 ezren már el is kezdték a képzést - sorolta.

Az ITM államtitkára kiemelte, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatás keretében 8670 vállalat nyújtott be kérelmet, egy hét alatt 1104 céggel nőtt a számuk, a munkahelyvédelmi bértámogatásban részesülő dolgozók száma 137 ezer 330 fő, számuk 17 456-tal nőtt az egy héttel ezelőttihez képest.

Megismételte, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatási lehetőséget három hónappal meghosszabbították az év végéig, augusztus 31-éig lehet a munkahelyvédelmi bértámogatást kérni.

Kutatás-fejlesztésben dolgozók bértámogatására 673 vállalkozás jelentkezett, 12 393 fő az érintett munkavállalók száma, a kérelmek 10 százalékát elutasították, főleg azért, mert a KSH besorolása alapján a támogatandó munkavállaló nem számított kutatás-fejlesztési-innovációs munkakörben dolgozónak.

A munkahelyteremtő bértámogatási programban 2148 vállalkozás nyújtott be 3,82 milliárd forint igényt 3280 munkavállalóra. A nemrég indult programban legalább 70 ezer fő támogatására van keret. Az igénylést benyújtó vállalkozások 70 százaléka mikro vállalkozás - jegyezte meg.

György László felhívta a figyelmet a Vállalkozói Információs Portálon található  információkra, ahol több mint 1500 képzés érhető el, ebből ingyenesen 46 képzés. A veszélyhelyzet lehetőséget ad a cégeknek arra, hogy képeztessék a munkavállalókat - tette hozzá.

Az Agrár Széchenyi Kártya Plusz keretében a leszerződött hitelügyletek kerete megközelíti a 3 milliárd forintot, az összes igény pedig meghaladja a 19 milliárd forintot, a 100 milliárd forint keretösszegű versenyképesség-növelő támogatásra a Külgazdasági és Külügyminisztérium gesztorálásában 645 kérelem érkezett, 144 milliárd forint támogatást igényeltek a cégek 302 milliárd forint beruházáshoz, az így megtartott munkahelyek száma 115 ezer 950 - mondta György László.

(MTI)

Közösség