Hírek

A Corvinus Egyetem elkötelezte magát a nyílt tudomány mellett

A Corvinus Egyetem is csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Open Science kezdeményezéséhez. Az állásfoglalás a kutatások megosztásának innovatív módját szorgalmazza és mindenki számára elérhetővé kívánja tenni a kutatási eredményeket.

2022. május 18-án csatlakozott a Corvinus az NKFIH Open Science (nyílt tudomány) kezdeményezéséhez. Az Egyetem ezzel vállalja, hogy az esélyegyenlőség megteremtésének érdekében mindenki számára hozzáférhetővé teszi a kutatási eredményeit. A tanulmányvásárlás korszaka lezárult, a jelen legfontosabb kihívása, hogy a tudományos munkák megosztásához is kihasználják a legújabb technológiai fejlesztéseket.

Prof. Dr. Takáts Előd, a Corvinus Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy az Egyetemen már zajlik a kutatási kultúraváltás. „Szemléletváltásra van szükség a tudományról való gondolkodásunkban. Az eredményeket gyorsan és hatékonyan meg kell tudnunk osztani nemcsak a szakterületünk képviselőivel, hanem a tágabb társadalommal is. A nyílt tudomány lehetővé teszi, hogy mindenki egyenlően hozzájusson a tudományos eredményekhez.” Továbbá elmondta, hogy az Egyetemen az elmúlt három év alatt háromszorosára nőtt a kutatási teljesítmény, aminek köszönhetően átkerülhet a fókusz a kutatás alapú oktatásra.

Dr. Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese reméli, hogy a Corvinus példáját több felsőoktatási intézmény is követni fogja és arra ösztönzi az Egyetemet, hogy fektessen nagyobb hangsúlyt a citizen science-re. „A nyílt tudomány által kínált paradigmaváltás következtében meg tudjuk szólítani a társadalmat. Fontos, hogy széles körben megértsék, hogyan működnek és épülnek fel a kutatások. A kutatókat pedig arra biztatom, hogy osszák meg és tegyék elérhetővé a kutatási adataikat.”

A Corvinus szorgalmazza a kutatási kultúraváltást és örömmel csatlakozott a nyílt tudomány kezdeményezéshez.

Forrás: uni-corvinus.hu

Közösség